Lukač: Brzo rasvjetljavanje teškog ubistva potvrda sposobnosti policije

Srna
Foto: Arhiva

BANjALUKA- Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač predao je danas zahvalnicu Policijskoj upravi Banjaluka za brzi i efikani rad na rasvjetljavanju teškog ubistvo Ariela Bogdanovića (28) i istakao da ovakav rad potvrđuje sposobnost Policije Srpske.

On je rekao da je, nakon ovako brutalnog ubistva od 2. decembra koje nije specifično ni za Banjaluku niti za Republiku Srpsku, banjalučka Policijska uprava u saradnji sa Upravom za organizovani kriminalitet, Upravom za policijsku podršku, Specijalnom jedniciom Žandarmerijom preduzla opsežne mjere i radnje radi otkrivanja izvšioca, te da je zločin brzo razriješen.

"Ljudi zaslužuju sve pohvale. Ovakav rad je ono što govori o dobroj organizovanosti Policije Srpske da se bori i sa ovakvim djelima", rekao je Lukač novinarima u Banjaluci nakon prijema za policijske službenike, zahvaljujući čijem radu je to ubistvo brzo razriješeno.

Prema njegovim riječima, rad na slučaju bio je teži zbog činjenice da policija u startu nije imala čak ni početne informacije, osim video-snimka, jer ni ubijeni ni izvršilac nisu imali krivičnih djela, niti se radilo o kriminalnom obračunu.

Lukač je naglasio da policija, zahvaljujući dobrom operativnom radu na terenu, ali i saradnji MUP-a i lokalnih zajednica u Republici Srpskoj na uspostavljanju video-nadzora, utvrdila kretanje izvršioca, došla do svjedoka koji su pomogli da bude identifikovan i uhapšen.

"Mislim da imamo dovoljno dokaza za osuđujuću presudu, ali će policija i tužilaštvo nastaviti dalje da prikupljaju dokaze do najsitnijih detalja da se sve razriješi. Sud je taj koji će donijeti presudu koja bi, prema mom mišljenju, trebala biti maksimalna po pozitivnim zakonskim prpisima", naveo je Lukač.

Lukač je ujedno izrazio nezadovoljstvo zbog toga što su određeni mediji i portali emitovali snimak tog brutalnog ubistva, rekavši da je takv potez neodgovoran i apsolutno neprihvatljiv.

On kaže da ne shvata da ti mediji nisu razmišljali o porodici ubijenog, rođacima, prijateljima, ali ni maloljetnoj djeci koja imaju pristup mrežama niti o tome da time utiču na istragu.

"Takve stvari su apsolutno neprihvatljive i zato apelujem na medije u buduće da to nerade. O ovom slučaju smo obavijestili tužioca i nadam se da će sagledati sve po tom pitnju i izjasnisti se da li postoji uticaj na istragu, ili bilo kakvo krivično djelo, pa će u tom slučaju policija sprovesti istragu i sankcionisati sve koji su zloupotrijebili snimak", istakao je Lukač.

On je u ime MUP-a i u svoje ime izrazio saučešće porodici ubijenog Bogdanovića.

Načelnik Policijske uprave Banjaluka Miloš Brkić, koji je primio zahvalnicu, rekao je da je ovo teškog ubistvo izazvalo veliko uznemirenje javnosti, čestitajući pripadnicima ove uprave na njegovom rasvijtetljavanju, kao i drugim organizacionim jedinicama MUP-a koji su dali podršku.

Zbog sumnje da je počinio krivično djelo teškog ubistva Bogdanovića, lišen je slobode Dalibor Mandić u ranim jutarnjim časovima 3. decembra u Banjaluci, a Okružni sud mu je odredio jednomjesečni pritvor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana