Љубић: Сарадња Човића и Додика алиби за бошњачко деконституисање Хрвата

Срна
Љубић: Сарадња Човића и Додика алиби за бошњачко деконституисање Хрвата

САРАЈЕВО - Предсједник Главног вијећа Хрватскога народног сабора /ХНС/ БиХ Божо Љубић изјавио је да у БиХ нема никаквог стратешког савезништва Хрвата и Срба против Бошњака и БиХ, те да бошњачка политика сарадњу лидера СНСД-а Милорада Додика и ХДЗ-а Драгана Човића настоји искористити као алиби за наставак деконституисања Хрвата у Федерацији БиХ.

"У стварности, та сарадња је посљедица њихове мајоризације и деконституисања Хрвата, односно, правног, политичког, медијског и другог насиља које над Хрватима спроводе још од успостављања такозване Алијансе за промјене из 2000. године, када није било ни Додика ни Човића на данашњим позицијама", рекао је Љубић за загребачки "Национал".

Подсјећајући да одлука Уставног суда БиХ у предмету "Љубић" налаже легитимно политичко представљање конститутивних народа на свим нивоима власти, Љубић је истакао да су права конститутивних народа изворнија и важнија од права ентитета.

Према његовим ријечима, у складу са овом одлуком Уставног суда, легитимно је да БиХ има два, три или пет ентитета, као што је легитимно и да не буде ни један ако се легитимни политички представници три конститутивна народа са тим сагласе.

"Дакле, то је сасвим у духу Дејтона, јер не представља кршење основног начела Устава БиХ и споразума у Дејтону", рекао је Љубић.

Он је закључио да је у нормалним околностима за успостављање ентитета потребна сагласност политичких представника три конститутивна народа.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана