Ljubić: Saradnja Čovića i Dodika alibi za bošnjačko dekonstituisanje Hrvata

Srna
Ljubić: Saradnja Čovića i Dodika alibi za bošnjačko dekonstituisanje Hrvata

SARAJEVO - Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskoga narodnog sabora /HNS/ BiH Božo Ljubić izjavio je da u BiH nema nikakvog strateškog savezništva Hrvata i Srba protiv Bošnjaka i BiH, te da bošnjačka politika saradnju lidera SNSD-a Milorada Dodika i HDZ-a Dragana Čovića nastoji iskoristiti kao alibi za nastavak dekonstituisanja Hrvata u Federaciji BiH.

"U stvarnosti, ta saradnja je posljedica njihove majorizacije i dekonstituisanja Hrvata, odnosno, pravnog, političkog, medijskog i drugog nasilja koje nad Hrvatima sprovode još od uspostavljanja takozvane Alijanse za promjene iz 2000. godine, kada nije bilo ni Dodika ni Čovića na današnjim pozicijama", rekao je Ljubić za zagrebački "Nacional".

Podsjećajući da odluka Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić" nalaže legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda na svim nivoima vlasti, Ljubić je istakao da su prava konstitutivnih naroda izvornija i važnija od prava entiteta.

Prema njegovim riječima, u skladu sa ovom odlukom Ustavnog suda, legitimno je da BiH ima dva, tri ili pet entiteta, kao što je legitimno i da ne bude ni jedan ako se legitimni politički predstavnici tri konstitutivna naroda sa tim saglase.

"Dakle, to je sasvim u duhu Dejtona, jer ne predstavlja kršenje osnovnog načela Ustava BiH i sporazuma u Dejtonu", rekao je Ljubić.

On je zaključio da je u normalnim okolnostima za uspostavljanje entiteta potrebna saglasnost političkih predstavnika tri konstitutivna naroda.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana