Лакше до правде без одласка у Стразбур

Свјетлана Шурлан
Лакше до правде без одласка у Стразбур

Бањалука - Највише судске инстанце у БиХ ускоро ће моћи да се директно обрате Европском суду за људска права за мишљење како да ријеше спорне предмете, што ће смањити број грађана који по правду морају у Стразбур.

Потписивање протокола 15. и 16. уз Европску конвенцију за заштиту људских права и основних слобода недавно је одобрио Савјет министара БиХ и приједлог основа за потписивање упутио Предсједништву БиХ. За потписника протокола предложен је шеф Сталне мисије БиХ при Савјету Европе у Стразбуру Предраг Гргић.

У Савјету министара истичу да приступањем протоколима желе смањити број предмета пред Европским судом за људска права.

-  Највише судске инстанце из БиХ моћи ће да траже мишљење Европског суда за људска права о питањима која се односе на основне принципе у вези са тумачењем и примјеном права и слобода гарантованих Конвенцијом за заштиту људских права и основних слобода или њеним протоколима - истакли су у Савјету министара.

Дефинисано је да мишљење Европског суда за људска права могу тражити Уставни суд БиХ, Суд БиХ и врховни судови РС и ФБиХ.

Заступник Савјета министара БиХ пред Европским судом за људска права Белма Скалоњић рекла је да БиХ већ касни с потписивањем протокола 15. и 16.

- Веома је важно да потписивање буде што прије и очекујемо да услиједи што скорија ратификација. Протоколи 15. и 16. су изузетно важни, могу допринијети смањењу броју предмета пред Европским судом за људска права и унапређењу владавине права у БиХ. Дио предмета биће могуће ријешити на домаћем терену прије него незадовољна странка одлучи упутити апликацију Европском суду за људска права у Стразбуру - рекла је Скалоњићева.

БиХ у Европском суду за људска права у Стразбуру сваке године буде тужена у просјеку око 1.000  пута. На крају јуна 2017. године су се у Стразбуру налазила 884 предмета против БиХ које је најчешће тужена због неизвршења правоснажних пресуда домаћих судова.

Рокови

Белма Скалоњић је појаснила да се протоколом 15. скраћује и рок за обраћање Европском суду за људска права са шест мјесеци од пријема коначне домаће одлуке суда на четири мјесеца.

- То је још један додатни филтер путем којег Европски суд за људска права жели да стави додатни притисак на апликанте, посебно на адвокате, да му се обраћају само у случајевима који су изузетно важни и сложени и у којима нису добили адекватну заштиту на домаћем нивоу - казала је Скалоњићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана