Лајчак оптимиста да ће бити превазиђена стагнација

Срна
Лајчак оптимиста да ће бити превазиђена стагнација

Сарајево - Предсједавајући ОЕБС-а Мирослав Лајчак изјавио је данас да усвајање годишњег националног програма за активирање Акционог плана за чланство у НАТО-у није услов ни ЕУ, нити НАТО-а за формирање Савјета министара, већ домаћих политичких актера, довољан да блокира процес конституисања власти.

"Међутим, оптимиста сам да ће бити отворен пут ка формирању Савјета министара", рекао је Лајчак на конференцији за новинаре.

Он је истакао да из БиХ одлази оптимистичнији него прије доласка и разговора са кључним полтичким лидерима, у увјерењу да би ускоро могле бити превазиђена стагнација земље када је ријеч о формирању органа власти.

Лајчак није желио да износи детаље разговара са лидерима, али је истакао да је осјетио спремност за тражење рјешења и деблокирање процеса формирања власти у БиХ.

"Није било одбијања и негативног става и мислим да смо нашли формулу за деблокаду. Вјерујем да ће наредних дана бити у стању да се то покаже и да је пут ка формирању власти на ниову БиХ отворен", рекао је Лајчак.

Он је нагласио да је међународна заједница ту снажно присутна да помогне.

"Посао нико неће радити умјесто вас. Међународна заједница данас није ту да вас гура у нешто што требало да раде ваши изборни посланици и министри", поручио је Лајчак, који је и министар иностраних послова Словачке.

Када је ријеч о НАТО-у Лајчак заступа став да је предаја годишњег националног програма добра за БиХ, али да је питање чланства у Сјеверноатлантском савезу још далеко.

"Није на дневном реду НАТО-а да нуди БиХ чланство, нити у БиХ постоји заједнички став о томе. Али овај ниво сарадње који је сада у питању је интерес ове земље", рекао је Лајчак.

Он је нагласио да је у вези са процесом придруживања ЕУ услов јако добро познат и води кроз реализацију 14 тачка које је у свом мишљењу дала Европска комисија.

"Имате путоказ, а то је 14 тачака које је БиХ добила као инструкцију из Луксембурга. То је правац у којем треба да се иде и ако БиХ уради свој дио посла и ЕУ ће урадити исто", рекао је Лајчак.

Он је поручио да нема нити једне земље у ЕУ која каже да је крај процесу проширења, али и да је будућност региона у рукама земаља западног Балкана, те да нема пречица и олакшица за чланство у Унији.

Лајчак је навео да се 10 година од како је био на позицији високог представника промијенило то да у ЕУ питање проширења више није толико популарно.

"ЕУ се у том периоду бавила низом својих изазова, попут финансијске кризе, миграцијске кризе, жБрегзитомж. ЕУ данас рјешава питање своје будућности, буџет за седам година и формирање нових институција власти", рекао је Лајчак.

Он је напоменуо да је прије 10 година изгледало да ЕУ жели више да БиХ буде у унији него што је то случај унутар земље.

Одговарајући на питање да ли би данас користио бонска овлаштења да је високи представник, Лајчак је навео да се у вези са изазовима и питањима којима се бави БиХ данас, а који се тичу даљих интеграција у ЕУ и НАТО структуре, не може ићи путем бонских овлаштења, те да домаћи лидери имају легитимитет који су на изборима добили од бирача.

"ЕУ и ОЕБС редовно прате развој догађаја у БиХ и извјештаји које сачињавају треба да буду кориштени као путоказ", додао је Лајчак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана