Кузмановић: Предузети све да се Српској врате одузете надлежности

Срна
Кузмановић: Предузети све да се Српској врате одузете надлежности

БАЊАЛУКА - Институције Републике Српске имају апсолутно право да у складу са изворним Дејтонским споразумом предузимају све ради враћања незаконито одузетих надлежности Српске, изјавио је некадашњи предсједник Републике Српске Рајко Кузмановић.

“Иако знамо да је то тешко, предузимамо све да вратимо што је могуће више надлежности које су нам незаконито и неправилно одузете радом високих представника међународне заједнице и појединих правосудних органа у БиХ”, рекао је Срни Кузмановић поводом 27 година од парафирања Дејтонског мировног споразума.

Он је појаснио да је Дејтонски споразум обуставио рат и утврдио државно и друштвено уређење БиХ са два ентитета које конституишу три равноправна конститутивна народа, али да је сарајевска политичка сцена, уз подршку појединих страних фактора била незадовољна тим документом.

“С друге стране, занимљиво је да ми никада нисмо жељели да кажемо - хоћемо више. Дакле, хоћемо оно што је написано у Дејтону. А гледано у перспективи наш положај, јесте ствар науке, технике и политике коју ће одређивати историјски ток. Поновићу, жестоко смо оштећени тиме што су се високи представници и правосудни органи у БиХ понашали као законодавци, често се уплитали у уставна питања и тако мијењали многе ствари у Дејтону. То не може и ми тражимо да нам се нико не мијеша у унутрашњу политику, која је Српској дата Дејтоном”, рекао је Кузмановић.

 

Он је истакао да се у посљедње вријеме међународни фактор више него раније умијешао у питања и односе српског и остала два конститутивна народа у БиХ.

 

“Међутим, Српска има снажан одговор попут упућивања својих извјештаја о стању у БиХ Савјету безбједности УН и слично. Дакле, Српска очекује да се потпуно обустави мијешање са стране и да се препусти да ентитети и конститутивни народи рјешавају унутрашње проблеме и дефинишу своје односе у БиХ. Видјећемо како ће се то развијати, али оптимиста сам без обзира што се данас питања великих сила преламају преко нас, малих”, каже Кузмановић.

Он је истакао да је Дејтонски споразум међународни уговор који не може да мијења свако и својевољно.

“Уговор ове врсте се извршава и не мијења. Може да се мијења само уз општу сагласност /ентитета и конститутивних народа у БиХ/. Зато имамо Анекс четири уговора или Устав БиХ који на том плану детаљно утврђује права и обавезе”, истакао је Кузмановић, који је и предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске.

У америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону је 21. новембра прије 27 година парафиран Дејтонски мировни споразум или Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса.

Дејтонски споразум званично је потписан 14. децембра 1995. године у Паризу, а дан успостављања Општег оквирног споразума за мир у БиХ - 21. новембар републички је празник и нерадни дан у Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана