Kuzmanović: Preduzeti sve da se Srpskoj vrate oduzete nadležnosti

Srna
Kuzmanović: Preduzeti sve da se Srpskoj vrate oduzete nadležnosti

BANjALUKA - Institucije Republike Srpske imaju apsolutno pravo da u skladu sa izvornim Dejtonskim sporazumom preduzimaju sve radi vraćanja nezakonito oduzetih nadležnosti Srpske, izjavio je nekadašnji predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović.

“Iako znamo da je to teško, preduzimamo sve da vratimo što je moguće više nadležnosti koje su nam nezakonito i nepravilno oduzete radom visokih predstavnika međunarodne zajednice i pojedinih pravosudnih organa u BiH”, rekao je Srni Kuzmanović povodom 27 godina od parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je pojasnio da je Dejtonski sporazum obustavio rat i utvrdio državno i društveno uređenje BiH sa dva entiteta koje konstituišu tri ravnopravna konstitutivna naroda, ali da je sarajevska politička scena, uz podršku pojedinih stranih faktora bila nezadovoljna tim dokumentom.

“S druge strane, zanimljivo je da mi nikada nismo željeli da kažemo - hoćemo više. Dakle, hoćemo ono što je napisano u Dejtonu. A gledano u perspektivi naš položaj, jeste stvar nauke, tehnike i politike koju će određivati istorijski tok. Ponoviću, žestoko smo oštećeni time što su se visoki predstavnici i pravosudni organi u BiH ponašali kao zakonodavci, često se uplitali u ustavna pitanja i tako mijenjali mnoge stvari u Dejtonu. To ne može i mi tražimo da nam se niko ne miješa u unutrašnju politiku, koja je Srpskoj data Dejtonom”, rekao je Kuzmanović.

 

On je istakao da se u posljednje vrijeme međunarodni faktor više nego ranije umiješao u pitanja i odnose srpskog i ostala dva konstitutivna naroda u BiH.

 

“Međutim, Srpska ima snažan odgovor poput upućivanja svojih izvještaja o stanju u BiH Savjetu bezbjednosti UN i slično. Dakle, Srpska očekuje da se potpuno obustavi miješanje sa strane i da se prepusti da entiteti i konstitutivni narodi rješavaju unutrašnje probleme i definišu svoje odnose u BiH. Vidjećemo kako će se to razvijati, ali optimista sam bez obzira što se danas pitanja velikih sila prelamaju preko nas, malih”, kaže Kuzmanović.

On je istakao da je Dejtonski sporazum međunarodni ugovor koji ne može da mijenja svako i svojevoljno.

“Ugovor ove vrste se izvršava i ne mijenja. Može da se mijenja samo uz opštu saglasnost /entiteta i konstitutivnih naroda u BiH/. Zato imamo Aneks četiri ugovora ili Ustav BiH koji na tom planu detaljno utvrđuje prava i obaveze”, istakao je Kuzmanović, koji je i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske.

U američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu je 21. novembra prije 27 godina parafiran Dejtonski mirovni sporazum ili Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Parizu, a dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH - 21. novembar republički je praznik i neradni dan u Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana