Куну се у ЕУ, а смета им “мини Шенген”

Александар Стојановић
Куну се у ЕУ, а смета им “мини Шенген”

САРАЈЕВО - Чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић одлуком да Савјет министара изврши анализу корисности приступања иницијативи “мини Шенген” гурају ово питање у домен политикантства, што може имати погубне посљедице по економију БиХ, тврде стручњаци.

Предсједништво БиХ на прошлој сједници поздравило је иницијативу “мини Шенген” коју предводе Србија, Албанија и Сјеверна Македонија, али су Комшић и Џаферовић одбили захтјев српског члана Предсједништва Милорада Додика да се БиХ тој иницијативи одмах придружи. Умјесто тога, они су овластили Министарство иностраних послова да изврши анализу свих регионалних односа и понуди став о уласку БиХ у “мини Шенген”.

Став аналитичара је да оваквим поступком Комшић и Џаферовић заправо желе да одбију овај захтјев, јер он наводно угрожава суверенитет и има негативне политичке посљедице по БиХ.

Овакав њихов потез критиковали су и сарајевски медији и аналитичари, јер сматрају да је одлука штетна за ионако лошу привреду и економију, која је додатно нарушена посљедицама изазваних пандемијом вируса корона.

Професор међународних односа Милош Шолаја каже за “Глас Српске” да прича о угрожавању суверенитета не пије воду, јер се БиХ налази на путу ка Европској унији, а “мини Шенген” је само припрема за њу.

- Та идеја служи за увезивање држава региона и она је својеврстан “тренинг” за оно што све земље чека у ЕУ, а подршка тој идеји дошла је и од САД, ЕУ, али и других држава. Против уласка БиХ у “мини Шенген” могу бити само они који штите тајкуне и њихове лобије, јер та идеја само и штети тајкунима - сматра Шолаја.

Професор на Факултету политичких наука Жељко Будимир каже да је овакво понашање Комшића и Џаферовића продукт србофобне политике и да су они против свега што долази из Београда или Бањалуке.

- Иако је ова идеја подржана и од стране САД и ЕУ, али и других чланица региона, понашање политичког Сарајева је такво да они одмах страхују од доминације Србије. Чињеница је да ће Србија бити најдоминантнија чланица “мини Шенгена”, али ће и БиХ добити једнаке шансе, јер је ријеч о тржишту од 18 милиона људи. Тако да, ту се ради искључиво о анимозитету према свему што долази као идеја од стране Србије и РС - казао је Будимир.

Извршни директор удружења економиста “СЊОТ” Саша Грабовац сматра да би улазак у ову иницијативу био од велике користи за све грађане и да би убрзала опоравак привреде, али да је очигледно да се два члана Предсједништва нису водила економским, него политичким мотивима.

- Да ли они страхују од неке доминације Србије или се боје обнављања неког југословенства, не бих да коментаришем, јер политика није моје поље дјеловања. Међутим, као економиста могу да кажем да би придруживање овој иницијативи било од велике користи и за привреднике и за грађане, а ту иницијативу су подржали сви релевантни фактори у РС - казао је Грабовац.

Изолација

Дио сарајевских медија осудио је овакво понашање чланова Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића и Жељка Комшића, јер, како истичу, они на овај начин изолују БиХ од региона.

- На концу, шта то БиХ губи ако се прикључи иницијативи и за столом равноправно гради “мини Шенген”, као неку врсту припреме за велико европско тржиште - пишу сарајевски медији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана