Краљевски третман за гувернере и премијере у Сарајеву

Вељко Зељковић
Краљевски третман за гувернере и премијере у Сарајеву

Сарајево - БиХ ће за организовање годишњег састанка Европске банке за обнову и развој у Сарајеву, који треба да буде одржан од 7. до 9. маја 2019. године, потрошити 300.000 КМ, а гости овог скупа ће, судећи према информацијама организатора овог скупа, Министарства спољне трговине и економских односа, имати “краљевски” третман.

Како су за “Глас Српске” навели из овог министарства, очекује се учешће око 2.500 људи, од којих 80-100 ВИП особа, односно гувернера ЕБРД-а, премијера регије, министара и замјеника министара, који ће овом приликом имати посебан третман, а који се, прије свега, односи на смјештај и обезбјеђење.

За ову прилику, како су навели из Савјета министара БиХ, биће потребно иселити чак четири спрата Зграде бх - грчког пријатељства на Маријин Двору. Овај простор ће бити реновиран, опремљен новим намјештајем и ИТ опремом. 

Такође, планирано је обезбјеђење и додатних простора за рад тимова сваког од гувернера ЕБРД-а, али и њиховог особља.

- Када је у питању обезбјеђење, оно ће бити на највишем могућем нивоу. То се, прије свега, односи на објекте у којима буду смјештене високе званице, простори око ових објеката, али и саобраћајнице које се налазе у непосредној близини одржавања овог скупа - истакли су организатори овог скупа. 

Како су додали, дио поменутог новца биће потрошен и на обезбјеђење транспорта за све учеснике ове конференције, а посебно ВИП особе, незаобилазни кетеринг и организовање ТВ преноса. За ту намјену биће обезбијеђена одговарајућа ИТ инфраструктура за конференцијске просторе у оквиру хотела, али и  посебни простори мимо зграде Савјета министара БиХ на којима ће бити постављени “посебни” шатори за медије.

Поред наведеног, а ради бројних планираних пропратних активности, биће резервисане и сале неколико хотела и Народног позоришта, али и ангажоване компаније и агенције које пружају споменуте услуге. Како би све било како треба, планирана је и израда стратегија и планова активности за сваки сегмент догађаја. Образлажући висину одобреног буџета, из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ су истакли да се ради о конференцији која по значају, а  и по броју учесника, још није организована у БиХ, те да због тога она заслужује посебан статус у сваком погледу.

Улагање у будућност

Поредећи колико се новца издваја за друге сличне економске форуме у региону који се одржавају на Копаонику и у Бечићима, Александар Љубоја из Удружења економиста РС истиче да 300.000 КМ није велика свота новца, а поготово имајући у виду које све бенефите организовања једног овако престижног скупа може имати БиХ.

- Не вјерујем да ће се на овом састанку десити нешто колосално добро за БиХ, али гледано на неки дужи рок, ова окупљања имају велики значај и представљају својеврсну инвестицију у будућност - каже за “Глас Српске” Љубоја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана