Крајина осигурање на ивици банкрота

Маријана Миљић
Крајина осигурање на ивици банкрота

Бањалука - Опстанак бањалучког "Крајина осигурања" је неизвјестан јер биљежи пад пословне активности, краткорочне обавезе су знатно веће од вриједности имовине, а менаџменту недостаје и два милиона марака за покриће техничких резерви.

Забрињавајуће чињенице и оцјену изнијела је независна ревизорска кућа "Еревизор", чији су се ревизори суздржали од давања мишљења на финансијске извјештаје "Крајина осигурања" за 2016. годину. Таква ревизорска оцјена је најлошија коју могу да дају и од ње је повољније чак и негативно мишљење.

Посрнуло "Крајина осигурање" је прошлу годину завршило у минусу од 1,11 милиона марака, чиме је акумулирани губитак нарастао на 4,42 милиона. Ревизори су посебну пажњу скренули на велике краткорочне обавезе, које су на крају прошле године премашиле вриједност текуће имовине за 2,62 милиона КМ.

- Због тога би менаџмент "Крајина осигурања" могао бити суочен са проблемом ликвидности, односно са немогућношћу да измирује краткорочне обавезе у роковима доспијећа према добављачима и повјериоцима. Значајно је смањен и обим пословне активности у односу на годину раније. Пословање друштва је угрожено, а менаџмент још није објавио ни план за превазилажење проблема ликвидности и профитабилности - навели су ревизори.

Они су упозорили и на недостатак техничких резерви, наводећи да је "Крајина осигурању" на крају прошле године за те намјене недостајало 1,98 милиона марака. Техничке резерве износиле су 5,17 милиона КМ, а осигуравајуће друштво је за њихово покриће обезбиједило 3,18 милиона или 61,56 одсто потребног новца.

Ревизори су упозорили и на експресне промјене директора, због чега се дешавало да један буде уписан у судски регистар као овлашћен, док је други потписивао документе. Замјерке су изнијели и на рад Управног одбора, на чијем је челу био Навен Агарвал. Директор "Крајина осигурања" Елмедин Ђизел јуче није одговарао на телефонске позиве.

Суноврат до тада јединог јавног осигуравајућег друштва у РС почео је од када су кроз докапитализацију његови већински власници постали Навен Агарвал и Гупта Нете и почели да вуку низ штетних и незаконитих потеза, због чега је била уведена и ванредна управа у "Крајина осигурању". Скупштина акционара, коју је сазвала Инвестиционо-развојна банка РС као највећи појединачни акционар "Крајина осигурања", смијенила је 21. априла чланове Управног одбора овог осигуравајућег друштва и именовала нови. Тиме је Инвестиционо-развојна банка преузела управљање овим друштвом.

Плате касне

Цех проблема у "Крајина осигурању" платили су и запослени, а ревизори су навели да у 2016. години нису на вријеме исплаћиване плате и плаћани порези и доприноси. Ревизори су открили и да су плате исплаћиване и без уплате пореза и доприноса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана