Кошарац: Неизабрани странац вратио БиХ у рикверц

СРНА
Кошарац: Неизабрани странац вратио БиХ у рикверц

САРАЈЕВО- Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац ркао је да је неизабрани странац Кристијан Шмит интервенцијом у изборно законодавство вратио БиХ у рикверц, блокирајући постигнути напредак на путу ка ЕУ.

Кошарац је истакао да нелегитимни и неизабрани странац Шмит не може да наметне било шта у БиХ, те да су његове одлуке ништавне и непроводиве, без обзира на то што је у својој глави умислио да је високи представник.

"Интервенцијом у изборно законодавство, Шмит је ову земљу вратио у рикверц, подривајући и блокирајући напредак који смо постигли на ЕУ путу. Ово је класично иживљавање над суверенитетом БиХ и озбиљан атак на могућност договора домаћих лидера", оцијенио је Кошарац.

Према његовим ријечима, Шмит нема никакве везе са Изборним законом, све и да јесте високи представник, а није.

Шмитов чин је велики шамар ЕУ, посебно након одлуке о отварању преговора са БиХ, каже Кошарац који је позвао ЕУ да се огради од Шмита и да конкретним дјелима покаже да је међународна супервизија неспојива са европском будућности БиХ, како су то навели из Европске комисије.

Он је напоменуо да законе у БиХ доносе парламенти, у конкретном случају Парламентарна скупштина БиХ.

"Дакле, о Изборном закону одлучују институције на нивоу БиХ и демократски изабрани представници три конститутивна народа и два ентитета. Све друго је противуставно дјеловање и удар на уставни поредак", написао је Кошарац на "Инстаграму".

Указао је да је забрињавајуће то што "тројка" легитимише Шмита и његово насиље над домаћим законодавством, а још више је поражавајуће да то исто ради опозиција у Српској.

Јасно је, сматра Кошарац, да савезништво са Шмитом траже искључиво они који своје циљеве не могу остварити кроз изборни процес.

"Српска неће подлећи притиску, већ ће на уставан начин одговорити на Шмитово насиље. Додатно, тражићемо став УН и земаља потписница Дејтонског споразума о статусу и дјеловању Шмита, јер је апсолутно неприхватљиво да ова штеточина у БиХ борави и дана више", закључио је Кошарац.

Шмит је јуче изјавио да је донио одлуку да наметне измјене Изборног закона БиХ с циљем, како каже, "подршке најављеном процесу приступања БиХ ЕУ".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана