Košarac: Neizabrani stranac vratio BiH u rikverc

SRNA
Košarac: Neizabrani stranac vratio BiH u rikverc

SARAJEVO- Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac rkao je da je neizabrani stranac Kristijan Šmit intervencijom u izborno zakonodavstvo vratio BiH u rikverc, blokirajući postignuti napredak na putu ka EU.

Košarac je istakao da nelegitimni i neizabrani stranac Šmit ne može da nametne bilo šta u BiH, te da su njegove odluke ništavne i neprovodive, bez obzira na to što je u svojoj glavi umislio da je visoki predstavnik.

"Intervencijom u izborno zakonodavstvo, Šmit je ovu zemlju vratio u rikverc, podrivajući i blokirajući napredak koji smo postigli na EU putu. Ovo je klasično iživljavanje nad suverenitetom BiH i ozbiljan atak na mogućnost dogovora domaćih lidera", ocijenio je Košarac.

Prema njegovim riječima, Šmit nema nikakve veze sa Izbornim zakonom, sve i da jeste visoki predstavnik, a nije.

Šmitov čin je veliki šamar EU, posebno nakon odluke o otvaranju pregovora sa BiH, kaže Košarac koji je pozvao EU da se ogradi od Šmita i da konkretnim djelima pokaže da je međunarodna supervizija nespojiva sa evropskom budućnosti BiH, kako su to naveli iz Evropske komisije.

On je napomenuo da zakone u BiH donose parlamenti, u konkretnom slučaju Parlamentarna skupština BiH.

"Dakle, o Izbornom zakonu odlučuju institucije na nivou BiH i demokratski izabrani predstavnici tri konstitutivna naroda i dva entiteta. Sve drugo je protivustavno djelovanje i udar na ustavni poredak", napisao je Košarac na "Instagramu".

Ukazao je da je zabrinjavajuće to što "trojka" legitimiše Šmita i njegovo nasilje nad domaćim zakonodavstvom, a još više je poražavajuće da to isto radi opozicija u Srpskoj.

Jasno je, smatra Košarac, da savezništvo sa Šmitom traže isključivo oni koji svoje ciljeve ne mogu ostvariti kroz izborni proces.

"Srpska neće podleći pritisku, već će na ustavan način odgovoriti na Šmitovo nasilje. Dodatno, tražićemo stav UN i zemalja potpisnica Dejtonskog sporazuma o statusu i djelovanju Šmita, jer je apsolutno neprihvatljivo da ova štetočina u BiH boravi i dana više", zaključio je Košarac.

Šmit je juče izjavio da je donio odluku da nametne izmjene Izbornog zakona BiH s ciljem, kako kaže, "podrške najavljenom procesu pristupanja BiH EU".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana