Кошарац: БиХ први пут биљежи суфицит у робној размјени са земљама ЦЕФТА

СРНА
Кошарац: БиХ први пут биљежи суфицит у робној размјени са земљама ЦЕФТА

САРАЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да је охрабрујућа чињеница да БиХ први пут биљежи суФицит у робној размјени са земљама ЦЕФТА.

Подаци надлежних институција говоре да је први пут покривеност увоза извозом надмашила 100 одсто и у првом кварталу износила је 102,8 одсто, а у другом кварталу 102,6. Министар Кошарац је нагласио да је у оквиру ЦЕФТА, најважнији спољнотрговински партнер БиХ и даље Србија, са којом у протеклом периоду биљежи побољшање робне размјене.

"Одличне политичке односе српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић са предсједником Србије Александром Вучићем прати побољшање економских веза и сарадње, што је важно и корисно за све грађане.

О томе најбоље говори податак да је извоз у Србију повећан за више од 80 одсто, првенствено захваљујући извозу електричне енергије и угља", рекао је Кошарац за Срну. Он је истакао да подаци релевантних институција указују да је ове године извоз у земље ЦЕФТА износио 1,4 милијарде КМ, што је за 71,3 одсто више него у истом периоду 2021. године, а увоз 1,3 милијарде КМ, што је за 41,6 одсто више него у истом радзобљу протекле године.

"Значај регионалне сарадње и повезивања најбоље се огледа кроз економске параметре.

Ми биљежимо добре резултате у спољнотрговинској размјени, али успјех би био још већи да смо дио позитивних регионалних токова у оквиру иницијативе Отворени Балкан", поручио је Кошарац.

Он је истакао да Република Српска подржава регионално повезивање, слододан проток људи, роба и капитала, те у потпуности заговара стварање услова за што боље пословно окружење.

Кошарац је поновио став да домаћи привредни сектор не смије бити таоц политичких предрасуда дијела структура из Федерације БиХ.

"Нећемо одустати од Отвореног Балкана, јер бринемо за наше привреднике и нећемо их оставити на цједилу, без обзира на то шта о томе мислили Шефик Џаферовић, Жељко Комшић и слични, који очигледно желе да домаћи привредни сектор остане црна рупа на Западном Балкану", поручио је министар Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана