Košarac: BiH prvi put bilježi suficit u robnoj razmjeni sa zemljama CEFTA

SRNA
Košarac: BiH prvi put bilježi suficit u robnoj razmjeni sa zemljama CEFTA

SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da je ohrabrujuća činjenica da BiH prvi put bilježi suFicit u robnoj razmjeni sa zemljama CEFTA.

Podaci nadležnih institucija govore da je prvi put pokrivenost uvoza izvozom nadmašila 100 odsto i u prvom kvartalu iznosila je 102,8 odsto, a u drugom kvartalu 102,6. Ministar Košarac je naglasio da je u okviru CEFTA, najvažniji spoljnotrgovinski partner BiH i dalje Srbija, sa kojom u proteklom periodu bilježi poboljšanje robne razmjene.

"Odlične političke odnose srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem prati poboljšanje ekonomskih veza i saradnje, što je važno i korisno za sve građane.

O tome najbolje govori podatak da je izvoz u Srbiju povećan za više od 80 odsto, prvenstveno zahvaljujući izvozu električne energije i uglja", rekao je Košarac za Srnu. On je istakao da podaci relevantnih institucija ukazuju da je ove godine izvoz u zemlje CEFTA iznosio 1,4 milijarde KM, što je za 71,3 odsto više nego u istom periodu 2021. godine, a uvoz 1,3 milijarde KM, što je za 41,6 odsto više nego u istom radzoblju protekle godine.

"Značaj regionalne saradnje i povezivanja najbolje se ogleda kroz ekonomske parametre.

Mi bilježimo dobre rezultate u spoljnotrgovinskoj razmjeni, ali uspjeh bi bio još veći da smo dio pozitivnih regionalnih tokova u okviru inicijative Otvoreni Balkan", poručio je Košarac.

On je istakao da Republika Srpska podržava regionalno povezivanje, slododan protok ljudi, roba i kapitala, te u potpunosti zagovara stvaranje uslova za što bolje poslovno okruženje.

Košarac je ponovio stav da domaći privredni sektor ne smije biti taoc političkih predrasuda dijela struktura iz Federacije BiH.

"Nećemo odustati od Otvorenog Balkana, jer brinemo za naše privrednike i nećemo ih ostaviti na cjedilu, bez obzira na to šta o tome mislili Šefik Džaferović, Željko Komšić i slični, koji očigledno žele da domaći privredni sektor ostane crna rupa na Zapadnom Balkanu", poručio je ministar Košarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana