Корупција цвјета у јавним набавкама

Ведрана Кулага
Корупција цвјета у јавним набавкама

Бањалука - БиХ биљежи напредак у транспарентности јавних набавки, али он није довољан и неопходно је предузети мјере за спречавање корупције на коју су набавке посебно осјетљиве, упозорено је у извјештају Европске комисије о напретку БиХ у 2016. годину.

БиХ је усвајањем новог правилника о условима и коришћењу е-аукције и о праћењу поступака јавних набавки, те доношењем нове стратегије и акционог плана за развој система набавки до 2020. године, побољшала стање у тој области, али још није урадила све што треба.

- Набавке су посебно осјетљиве на корупцију и потребни су додатни напори да она буде спријечена. БиХ у идућој години треба да настави да усклађује законодавство, јача надзорну улогу Агенције за јавне набавке БиХ за спровођењем новог правилника о мониторингу поступака набавки и да процесе набавки учини транспарентнијим побољшањем употребе система е-јавних набавки. Мора и да успостави специјализоване функције за јавне набавке унутар уговорних органа - наведено је у извјештају.

Процијењена вриједност уговора закључених у поступцима набавки је 5,02 одсто бруто домаћег производа у 2015. години, што значи да се у тој области обрће огроман новац. Због тога до изражаја долази проблем нетранспарентних јавних набавки на који је упозорено и у Стратегији развоја јавних набавки до 2020. године коју је објавила Агенција за јавне набавке БиХ. Надлежни су признали да су велики удио нетранспарентно додијељених уговора, неистицање обавјештења за јавне набавке малих вриједности и неефикасно рјешавање жалби највеће бољке у области јавних набавки у БиХ.

- Путем преговарачког поступка без објављивања обавјештења закључено је 21,38 одсто уговора - наведено је у Стратегији развоја јавних набавки.

Вриједност уговора закључених без објаве обавјештења, односно у четири ока, износила је 313,98 милиона КМ, што је ипак за 613 милиона мање у односу на 2014. годину. На то је, како су појаснили у Агенцији за јавне набавке, утицао нови Закон о јавним набавкама, чија је примјена почела у новембру 2014. године.

Извршни директор Антикорупционе мреже ACCOUNT Елдин Карић није сагласан са подацима који су наведени у извјештају Европске комисије, уз оцјену да није направљен напредак у области јавних набавки у БиХ.

- Иако сам мислио да не може бити горе, направљен је корак уназад и ми ћемо ускоро изаћи са својим подацима који ће показати право стање када је ријеч о јавним набавкама, а оно нажалост није онакво какво је представљено - казао је Карић.

Оправданост набавки

На регионалној конференцији о ефективној контроли сврсисходности јавних набавки, која је недавно одржана у Сарајеву, истакнуто је да су неадекватан или неефикасан систем праћења јавних набавки једна од уочених слабости.

Кад је ријеч о БиХ, истакнуто је да нови правилник, усвојен у септембру као темељ за процес праћења поступака јавних набавки, не препознаје процјену сврсисходности, односно оправданости јавне набавке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана