Корона срезала извоз за 10 одсто

Милијана Латиновић
Корона срезала извоз за 10 одсто

БАЊАЛУКА - Вриједност трговине Републике Српске са иностранством за девет мјесеци ове године износила је 5,708 милијарди марака, а због пандемије вируса корона смањени су и извоз и увоз у односу на исти период прошле године.

Према подацима Републичког завода за статистику, од укупног обима робне размјене Српске са иностранством, на извоз отпадају 2,442 милијарде марака, а на увоз робе из иностранства преосталих 3,265 милијарди КМ.

- Извоз је од јануара до краја септембра ове године смањен за 10,1 одсто, док је увоз смањен за 8,2 одсто у односу на исти период прошле године - подаци су Завода за статистику.

Статистичари су израчунали да је спољнотрговински дефицит у овом периоду износио нешто више од 823 милиона марака, док је покривеност увоза извозом била 74,8 одсто.

Подаци показују да је прерађивачка индустрија са нешто више од двије милијарде марака имала највеће учешће у извозу, а производи из прерађивачког сектора предњачили су и у увозу, те је на домаће тржиште за девет мјесеци увезено тих производа у вриједности од око три милијарде марака.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић истиче за “Глас Српске” да је овакав спољнотрговински резултат у великој мјери посљедица пандемије вируса корона.

- Пад извоза посљедица је смањене тражње за нашим производима на иностраном тржишту. Због свега тога домаћим предузећима је потребна велика подршка, посебно због најава да ће у предстојећим мјесецима доћи до смањења наруџби из земаља које су нама најзначајнији спољнотрговински партнери, а све то због ситуације на тамошњим тржиштима која се компликује - рекао је Благојевић, нагласивши да такве прогнозе забрињавају.

На иностраним тржиштима, додао је Благојевић, криза је много већа него код нас, па се чак и у Њемачкој осјећају негативне посљедице свега овога.

- Смањење наруџби директно ће се одразити на укупан спољнотрговински промет робе у наредним мјесецима. Благи тренд опоравка који смо биљежили посљедња три мјесеца могао би бити заустављен због дешавања на страним тржиштима. У овом тренутку не зависи све само од епидемиолошке ситуације у Српској, нити пословања наших предузећа, већ свега што се дешава на нама најважнијим тржиштима - упозорио је Благојевић.

Нагласио је да и фирме које послују у истом сектору различито “пливају” у овој кризи јер све зависи од конкретних уговора са ино-партнерима.

Земље

Највише робе за девет мјесеци ове године Српска је пласирала у Хрватску и то у вриједности од око 359 милиона марака, затим у Италију у вриједности од око 335 милиона и у Србију 326 милиона КМ.

На тржиште РС највише производа стигло је из Србије и то у вриједности од око 620 милиона КМ, затим из Италије 461 милион и из Њемачке је стигла роба вриједна 311 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана