Korona srezala izvoz za 10 odsto

Milijana Latinović
Korona srezala izvoz za 10 odsto

BANjALUKA - Vrijednost trgovine Republike Srpske sa inostranstvom za devet mjeseci ove godine iznosila je 5,708 milijardi maraka, a zbog pandemije virusa korona smanjeni su i izvoz i uvoz u odnosu na isti period prošle godine.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, od ukupnog obima robne razmjene Srpske sa inostranstvom, na izvoz otpadaju 2,442 milijarde maraka, a na uvoz robe iz inostranstva preostalih 3,265 milijardi KM.

- Izvoz je od januara do kraja septembra ove godine smanjen za 10,1 odsto, dok je uvoz smanjen za 8,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine - podaci su Zavoda za statistiku.

Statističari su izračunali da je spoljnotrgovinski deficit u ovom periodu iznosio nešto više od 823 miliona maraka, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 74,8 odsto.

Podaci pokazuju da je prerađivačka industrija sa nešto više od dvije milijarde maraka imala najveće učešće u izvozu, a proizvodi iz prerađivačkog sektora prednjačili su i u uvozu, te je na domaće tržište za devet mjeseci uvezeno tih proizvoda u vrijednosti od oko tri milijarde maraka.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević ističe za “Glas Srpske” da je ovakav spoljnotrgovinski rezultat u velikoj mjeri posljedica pandemije virusa korona.

- Pad izvoza posljedica je smanjene tražnje za našim proizvodima na inostranom tržištu. Zbog svega toga domaćim preduzećima je potrebna velika podrška, posebno zbog najava da će u predstojećim mjesecima doći do smanjenja narudžbi iz zemalja koje su nama najznačajniji spoljnotrgovinski partneri, a sve to zbog situacije na tamošnjim tržištima koja se komplikuje - rekao je Blagojević, naglasivši da takve prognoze zabrinjavaju.

Na inostranim tržištima, dodao je Blagojević, kriza je mnogo veća nego kod nas, pa se čak i u Njemačkoj osjećaju negativne posljedice svega ovoga.

- Smanjenje narudžbi direktno će se odraziti na ukupan spoljnotrgovinski promet robe u narednim mjesecima. Blagi trend oporavka koji smo bilježili posljednja tri mjeseca mogao bi biti zaustavljen zbog dešavanja na stranim tržištima. U ovom trenutku ne zavisi sve samo od epidemiološke situacije u Srpskoj, niti poslovanja naših preduzeća, već svega što se dešava na nama najvažnijim tržištima - upozorio je Blagojević.

Naglasio je da i firme koje posluju u istom sektoru različito “plivaju” u ovoj krizi jer sve zavisi od konkretnih ugovora sa ino-partnerima.

Zemlje

Najviše robe za devet mjeseci ove godine Srpska je plasirala u Hrvatsku i to u vrijednosti od oko 359 miliona maraka, zatim u Italiju u vrijednosti od oko 335 miliona i u Srbiju 326 miliona KM.

Na tržište RS najviše proizvoda stiglo je iz Srbije i to u vrijednosti od oko 620 miliona KM, zatim iz Italije 461 milion i iz Njemačke je stigla roba vrijedna 311 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana