Корак ка праведнијем систему опорезивања

Александар Стојановић
Корак ка праведнијем систему опорезивања

САРАЈЕВО - Увођење диференциране стопе и пореза на луксуз допринијеће праведнијем систему опорезивања који је један од услова за већи прилив новца у буџет, а самим тим ће бити обезбијеђена сигурност у погледу социјалних давања за грађане БиХ.

Став је ово посланика у Парламенту БиХ и економиста с којима је “Глас Српске” разговарао поводом изјаве директора Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ Мире Џакуле да је неопходно увести порез на луксуз.

Он је рекао да је у процедуру упућен и нови Закон о акцизама који подразумијева плаћање пореза према економској снази појединца или компаније.

- То подразумијева скупа алкохолна пића, луксузне аутомобиле... Ако неко купи аутомобил за 200.000 КМ, логично је да не треба плаћати обични порез - рекао је Џакула и додао да је то једна од обавеза БиХ на путу ка Европској унији.

Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ и члан Комисије за буџет и финансије Драган Богданић рекао је за “Глас Српске” да он лично подржава овакав приједлог и да ће он добити подршку већине посланика.

- Свакако да је ово добар приједлог. Апсолутно подржавам све што ће допринијети успостављању праведнијег система опорезивања. Што се тиче конкретног закона, ја сам и раније предлагао да све оно што је штетно по здравље попут цигарета или алкохола буде додатно опорезивано, а свакако да то треба учинити и за аутомобиле и сличне ствари. На тај начин имали бисмо веће пуњење буџета, а то одмах оставља простор за стабилност у исплати постојећих и увођење додатних социјалних давања - истакао је Богданић.

Његова колегиница из Комисије и посланик Наше странке Мирјана Маринковић Лепић каже да ће она подржати овакав закон, јер сматра да је БиХ неопходан праведнији порески систем.

- Ми и када повећавамо пензије, радимо линеарно, а не диференцијално. Потребно је уводити циљане мјере. Чињеница је да по постојећем систему они који имају већа примања плаћају већи износ, али их је потребно додатно оптеретити. На примјер, онај који има три куће, а мјесто боравка му је пријављено само у једној, не може да плаћа по истој стопи као онај који плаћа порез за један објекат - рекла је Маринковић-Лепић.

Економиста Саша Грабовац каже да је овакав систем на снази у многим државама и да представља једну од социјалних мјера којим се настоји успоставити праведнији систем опорезивања.

- То подразумијева веће износе акциза и пореских давања на алкохолне и дуванске производе, луксузне аутомобиле и слично. БиХ би требало да уради закон сличан оном у Хрватској, гдје већ постоје одређене сличне мјере - рекао је Грабовац.

Закон о ПДВ-у

Директор Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ Миро Џакула рекао је да је ова институција прије годину дана упутила Савјету министара нови закон о ПДВ-у.

- На потезу је Савјет министара, па онда Парламент БиХ. Управа је свој дио посла урадила. Закон је усклађен са 112. директивом Савјета Европе, а досадашњи закон је био усклађен са 6. директивом - рекао је Џакула.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана