Korak ka pravednijem sistemu oporezivanja

Aleksandar Stojanović
Korak ka pravednijem sistemu oporezivanja

SARAJEVO - Uvođenje diferencirane stope i poreza na luksuz doprinijeće pravednijem sistemu oporezivanja koji je jedan od uslova za veći priliv novca u budžet, a samim tim će biti obezbijeđena sigurnost u pogledu socijalnih davanja za građane BiH.

Stav je ovo poslanika u Parlamentu BiH i ekonomista s kojima je “Glas Srpske” razgovarao povodom izjave direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Mire Džakule da je neophodno uvesti porez na luksuz.

On je rekao da je u proceduru upućen i novi Zakon o akcizama koji podrazumijeva plaćanje poreza prema ekonomskoj snazi pojedinca ili kompanije.

- To podrazumijeva skupa alkoholna pića, luksuzne automobile... Ako neko kupi automobil za 200.000 KM, logično je da ne treba plaćati obični porez - rekao je Džakula i dodao da je to jedna od obaveza BiH na putu ka Evropskoj uniji.

Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH i član Komisije za budžet i finansije Dragan Bogdanić rekao je za “Glas Srpske” da on lično podržava ovakav prijedlog i da će on dobiti podršku većine poslanika.

- Svakako da je ovo dobar prijedlog. Apsolutno podržavam sve što će doprinijeti uspostavljanju pravednijeg sistema oporezivanja. Što se tiče konkretnog zakona, ja sam i ranije predlagao da sve ono što je štetno po zdravlje poput cigareta ili alkohola bude dodatno oporezivano, a svakako da to treba učiniti i za automobile i slične stvari. Na taj način imali bismo veće punjenje budžeta, a to odmah ostavlja prostor za stabilnost u isplati postojećih i uvođenje dodatnih socijalnih davanja - istakao je Bogdanić.

Njegova koleginica iz Komisije i poslanik Naše stranke Mirjana Marinković Lepić kaže da će ona podržati ovakav zakon, jer smatra da je BiH neophodan pravedniji poreski sistem.

- Mi i kada povećavamo penzije, radimo linearno, a ne diferencijalno. Potrebno je uvoditi ciljane mjere. Činjenica je da po postojećem sistemu oni koji imaju veća primanja plaćaju veći iznos, ali ih je potrebno dodatno opteretiti. Na primjer, onaj koji ima tri kuće, a mjesto boravka mu je prijavljeno samo u jednoj, ne može da plaća po istoj stopi kao onaj koji plaća porez za jedan objekat - rekla je Marinković-Lepić.

Ekonomista Saša Grabovac kaže da je ovakav sistem na snazi u mnogim državama i da predstavlja jednu od socijalnih mjera kojim se nastoji uspostaviti pravedniji sistem oporezivanja.

- To podrazumijeva veće iznose akciza i poreskih davanja na alkoholne i duvanske proizvode, luksuzne automobile i slično. BiH bi trebalo da uradi zakon sličan onom u Hrvatskoj, gdje već postoje određene slične mjere - rekao je Grabovac.

Zakon o PDV-u

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Miro Džakula rekao je da je ova institucija prije godinu dana uputila Savjetu ministara novi zakon o PDV-u.

- Na potezu je Savjet ministara, pa onda Parlament BiH. Uprava je svoj dio posla uradila. Zakon je usklađen sa 112. direktivom Savjeta Evrope, a dosadašnji zakon je bio usklađen sa 6. direktivom - rekao je Džakula.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana