Комшић постаје терет Бошњацима

Дарко Момић
Комшић постаје терет Бошњацима

БАЊАЛУКА - Из свега што се дешавало у вези са недавним посјетама Загребу значајно је то што се показало да бошњачка политика, која покушава другим народима да наметне њихове представнике, нема подршку ни у Београду, али ни у Загребу.

Овим ријечима резултате одвојених посјета Хрватској прво српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, а потом лидера ХДЗ-а и СДА Драгана Човића и Бакира Изетбеговића, оцјењује професор међународних односа на бањалучком Факултету политичких наука Жељко Будимир.

- Најзначајније је то што је кристално јасно стављено до знања да Жељко Комшић дефинитивно не представља Хрвате и да га у тој улози не прихватају ни Хрвати у БиХ, ни хрватска држава - истиче Будимир.

Коментаришући наводе хрватских медија да је Изетбеговић у Загребу инсистирао на томе да Милановић прво разговара са бошњачким чланом Предсједништва БиХ Шефиком Џаферовићем, што је хрватски предсједник одбио, Будимир каже да су медији у праву када тврде да предсједник Хрватске важне разговоре може водити само са онима који су највише у позицији да артикулишу ставове три конститутивна народа у БиХ, а када је ријеч о Бошњацима и Хрватима, то нису ни Шефик Џаферовић ни Жељко Комшић.

- Изетбеговић у суштини није ни могао да се састане са Милановићем зато што то није у складу са дипломатским правилима и праксом. Као члан Колегијума Дома народа БиХ он може да се састане са људима из руководства Хрватског сабора или у другом случају са лидером странке, а колико сам схватио, управо у том својству је и разговарао са Пленковићем који је лидер ХДЗ-а - каже Будимир.

Међутим, наставља он, Изетбеговићев потез показује каква је, у ствари, бошњачка политика.

- Они се стално љуте на неку ситуацију која не одговара њиховој пројекцији стварности, а Изетбеговић је у Загребу покушао да се понаша онако како се понаша у Сарајеву и да говори ко шта треба да ради и како ствари треба да се постављају. Што се тиче Милановићеве реакције, она одговара реакцији озбиљног шефа државе који не прихвата никаква условљавања, јер се у једној сувереној држави не може очекивати да се пристаје на уцјене те врсте - каже Будимир.

Политички аналитичар Пејо Гашпаревић дијели његово мишљење у вези са Комшићем, али каже да не треба искључити могућност да у свему томе има и бошњачке политичке тактике.

- Могуће је да је у питању тактика да Комшић буде доведен у ситуацију да није никоме прихватљив и у позицију да његов политички ангажман постане апсолутно бескористан. Зашто ствари не посматрати на начин да га се Бошњаци желе ријешити, али тако да не испадне да су га они уклонили - каже Гашпаревић додајући да би се могло десити да Комшић на крају Бошњацима постане највећи терет.

Он додаје да ово што се дешавало протеклих дана представља до сада најозбиљнији ангажман Загреба на плану заштите интереса Хрвата у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана