Komšić postaje teret Bošnjacima

Darko Momić
Komšić postaje teret Bošnjacima

BANjALUKA - Iz svega što se dešavalo u vezi sa nedavnim posjetama Zagrebu značajno je to što se pokazalo da bošnjačka politika, koja pokušava drugim narodima da nametne njihove predstavnike, nema podršku ni u Beogradu, ali ni u Zagrebu.

Ovim riječima rezultate odvojenih posjeta Hrvatskoj prvo srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, a potom lidera HDZ-a i SDA Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, ocjenjuje profesor međunarodnih odnosa na banjalučkom Fakultetu političkih nauka Željko Budimir.

- Najznačajnije je to što je kristalno jasno stavljeno do znanja da Željko Komšić definitivno ne predstavlja Hrvate i da ga u toj ulozi ne prihvataju ni Hrvati u BiH, ni hrvatska država - ističe Budimir.

Komentarišući navode hrvatskih medija da je Izetbegović u Zagrebu insistirao na tome da Milanović prvo razgovara sa bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem, što je hrvatski predsjednik odbio, Budimir kaže da su mediji u pravu kada tvrde da predsjednik Hrvatske važne razgovore može voditi samo sa onima koji su najviše u poziciji da artikulišu stavove tri konstitutivna naroda u BiH, a kada je riječ o Bošnjacima i Hrvatima, to nisu ni Šefik Džaferović ni Željko Komšić.

- Izetbegović u suštini nije ni mogao da se sastane sa Milanovićem zato što to nije u skladu sa diplomatskim pravilima i praksom. Kao član Kolegijuma Doma naroda BiH on može da se sastane sa ljudima iz rukovodstva Hrvatskog sabora ili u drugom slučaju sa liderom stranke, a koliko sam shvatio, upravo u tom svojstvu je i razgovarao sa Plenkovićem koji je lider HDZ-a - kaže Budimir.

Međutim, nastavlja on, Izetbegovićev potez pokazuje kakva je, u stvari, bošnjačka politika.

- Oni se stalno ljute na neku situaciju koja ne odgovara njihovoj projekciji stvarnosti, a Izetbegović je u Zagrebu pokušao da se ponaša onako kako se ponaša u Sarajevu i da govori ko šta treba da radi i kako stvari treba da se postavljaju. Što se tiče Milanovićeve reakcije, ona odgovara reakciji ozbiljnog šefa države koji ne prihvata nikakva uslovljavanja, jer se u jednoj suverenoj državi ne može očekivati da se pristaje na ucjene te vrste - kaže Budimir.

Politički analitičar Pejo Gašparević dijeli njegovo mišljenje u vezi sa Komšićem, ali kaže da ne treba isključiti mogućnost da u svemu tome ima i bošnjačke političke taktike.

- Moguće je da je u pitanju taktika da Komšić bude doveden u situaciju da nije nikome prihvatljiv i u poziciju da njegov politički angažman postane apsolutno beskoristan. Zašto stvari ne posmatrati na način da ga se Bošnjaci žele riješiti, ali tako da ne ispadne da su ga oni uklonili - kaže Gašparević dodajući da bi se moglo desiti da Komšić na kraju Bošnjacima postane najveći teret.

On dodaje da ovo što se dešavalo proteklih dana predstavlja do sada najozbiljniji angažman Zagreba na planu zaštite interesa Hrvata u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana