Комшић чува фотељу Вехабовићу

Александар Стојановић
Комшић чува фотељу Вехабовићу

САРАЈЕВО - Кабинет хрватског члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића још није одредио члана комисије која би требала да изабере три кандидата за судију у Европском суду за људска права у Стразбуру, због чега постоји бојазан да БиХ остане без свог представника, о којима би Парламентарна скупштина Савјета Европе требало да одлучује у јуну, сазнаје “Глас Српске” из више добро обавијештених извора.

Према њиховим ријечима, иза свега стоји калкулисање Комшића, који, због непостојања сагласности сва три члана Предсједништва, не може да “прогура” свог фаворита за судију Невена Анђелића па блокадом избора жели да задржи Фариса Вехабовића, којем мандат истиче крајем ове године.

Наиме, према члану 23 Европске конвенције о људским правима прописано је да мандат судије траје девет година и да не могу бити поново биране, али у ставу три је наведено да “судије остају на дужности док не буду замијењене”. Другим ријечима, Вехабовић ће на тој функцији остати све док БиХ не предложи другог кандидата.

Како се ближи засједање Парламентарне скупштине Савјета Европе, на којој је требало да буде изабран нови судија суда у Стразбуру, намеће се питање да ли ће бити довољно времена да Предсједништво БиХ достави имена три кандидата.

- Према процедури надлежни комитет Савјета Европе треба прво да обави појединачне интервјуе, а онда и да изабере новог судију. Њихова имена требало је да буду достављена у фебруару, али због неодржавања сједница усљед епидемије вируса корона, то је пролонгирано. Међутим, од почетка марта је тражено од Комшићевог кабинета да именује члана комисије, а то је упорно одгађано и сада смо доведени у ситуацију да можда нећемо ни имати три кандидата - рекао је добро обавијештен извор.

Како је раније објавио “Глас Српске”, све је запело на политичком договору унутар Предсједништва, јер је Комшић инсистирао на томе да међу три кандидата буде Невен Анђелић, професор међународних односа и аутор више радова на тему људских права. Међутим, такав приједлог није био прихватљив свим члановима.

- Сада када је видио да његов кандидат нема подршку, Комшић очигледно рачуна на то да је прихватљивије да на тој функцији остане Вехабовић, који је иначе близак СДА - рекао је добро обавијештен извор.

Секретар Предсједништва БиХ Зоран Ђерић рекао је за “Глас Српске” да ово питање неће бити на наредној сједници.

- У току ове седмице биће ванредна сједница на којој ће бити ријечи о буџету и једна редовна, али то питање није на дневном реду. Да ли ће доћи до договора, сада не могу да кажем, јер то зависи искључиво од тројице чланова Предсједништва - рекао је кратко Ђерић.

Кандидати

Крајем прошле године Министарство иностраних послова БиХ расписало је конкурс за судију суда у Стразбуру на који се јавило 13 кандидата. Осим Невена Анђелића пријавила се и Јасминка Џумхур, која важи за фаворита Шефика Џаферовића. За ову позицију аплицирали су још Недим Адемовић, Елмерина Ахметај-Хреља, Катица Артуковић, Божидарка Додик, Тања Хаџагић, Џенана Хаџиомеровић, Моника Мијић, Свјетлана Милишић-Величковић, Ирена Пузић-Обрадовић, Санида Вахида-Рамић и Андреа Зубовић-Девеџић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана