Komšić čuva fotelju Vehaboviću

Aleksandar Stojanović
Komšić čuva fotelju Vehaboviću

SARAJEVO - Kabinet hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića još nije odredio člana komisije koja bi trebala da izabere tri kandidata za sudiju u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, zbog čega postoji bojazan da BiH ostane bez svog predstavnika, o kojima bi Parlamentarna skupština Savjeta Evrope trebalo da odlučuje u junu, saznaje “Glas Srpske” iz više dobro obaviještenih izvora.

Prema njihovim riječima, iza svega stoji kalkulisanje Komšića, koji, zbog nepostojanja saglasnosti sva tri člana Predsjedništva, ne može da “progura” svog favorita za sudiju Nevena Anđelića pa blokadom izbora želi da zadrži Farisa Vehabovića, kojem mandat ističe krajem ove godine.

Naime, prema članu 23 Evropske konvencije o ljudskim pravima propisano je da mandat sudije traje devet godina i da ne mogu biti ponovo birane, ali u stavu tri je navedeno da “sudije ostaju na dužnosti dok ne budu zamijenjene”. Drugim riječima, Vehabović će na toj funkciji ostati sve dok BiH ne predloži drugog kandidata.

Kako se bliži zasjedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, na kojoj je trebalo da bude izabran novi sudija suda u Strazburu, nameće se pitanje da li će biti dovoljno vremena da Predsjedništvo BiH dostavi imena tri kandidata.

- Prema proceduri nadležni komitet Savjeta Evrope treba prvo da obavi pojedinačne intervjue, a onda i da izabere novog sudiju. Njihova imena trebalo je da budu dostavljena u februaru, ali zbog neodržavanja sjednica usljed epidemije virusa korona, to je prolongirano. Međutim, od početka marta je traženo od Komšićevog kabineta da imenuje člana komisije, a to je uporno odgađano i sada smo dovedeni u situaciju da možda nećemo ni imati tri kandidata - rekao je dobro obaviješten izvor.

Kako je ranije objavio “Glas Srpske”, sve je zapelo na političkom dogovoru unutar Predsjedništva, jer je Komšić insistirao na tome da među tri kandidata bude Neven Anđelić, profesor međunarodnih odnosa i autor više radova na temu ljudskih prava. Međutim, takav prijedlog nije bio prihvatljiv svim članovima.

- Sada kada je vidio da njegov kandidat nema podršku, Komšić očigledno računa na to da je prihvatljivije da na toj funkciji ostane Vehabović, koji je inače blizak SDA - rekao je dobro obaviješten izvor.

Sekretar Predsjedništva BiH Zoran Đerić rekao je za “Glas Srpske” da ovo pitanje neće biti na narednoj sjednici.

- U toku ove sedmice biće vanredna sjednica na kojoj će biti riječi o budžetu i jedna redovna, ali to pitanje nije na dnevnom redu. Da li će doći do dogovora, sada ne mogu da kažem, jer to zavisi isključivo od trojice članova Predsjedništva - rekao je kratko Đerić.

Kandidati

Krajem prošle godine Ministarstvo inostranih poslova BiH raspisalo je konkurs za sudiju suda u Strazburu na koji se javilo 13 kandidata. Osim Nevena Anđelića prijavila se i Jasminka Džumhur, koja važi za favorita Šefika Džaferovića. Za ovu poziciju aplicirali su još Nedim Ademović, Elmerina Ahmetaj-Hrelja, Katica Artuković, Božidarka Dodik, Tanja Hadžagić, Dženana Hadžiomerović, Monika Mijić, Svjetlana Milišić-Veličković, Irena Puzić-Obradović, Sanida Vahida-Ramić i Andrea Zubović-Devedžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana