Комисија ће главног тужиоца сваког дана позивати на саслушање

ГС
Комисија ће главног тужиоца сваког дана позивати на саслушање

САРАЈЕВО – Привремена истражна комисија Парламента БиХ за утврђивање стања у правосуђу усвојила је на данашњој сједници закључак да ће главног тужиоца БиХ Гордану Тадић позвати на саслушање 30. септембра, а потом, ако се не одазове, сваког дана до половине идућег мјесеца.

Тадићева се данас се није појавила пред члановима ове привремене комисије која ју је на саслушање до сада позвала три пута. 

Комисију је обавијестила да због раније преузетих обавеза није у могућности да приступи сједници и саслушању.

Предсједавајући Дамир Арнаут казао је да Привремена истражна комисија  није добила одговор на писани допис да она достави термине за испитивање који јој одговарају.

У саопштењу се наводи да Привремена истражна комисија усвојила закључак којим позива Тадићеву да се појави на свједочењу пред Комисијом у једном од термина - 30. септембра од 12, 1. октобра од 15 часова, 2. октобра од 12 часова, 5. октобра од 15 часова, 6. или 7. октобра од 12 часова, 8.октобра од 15 часова, 9. октобра од 12 часова, 12. октобра од 15 часова, те 13. или 14. октобра од 12 часова.

Тадићева би о избору термина за свједочење требало да најкасније пет дана раније обавијести службенике Секретаријата Парламентарне скупштине БиХ који Привременој истражној комисији пружају стручну и административно-техничку подршку.

Члан комисије Бранислав Бореновић предложио је закључак да Привремена истражна комисија од  Агенције за јавне набавке тражи извјештаје о евентуланом тражењу поступања Тужилштва БиХ о кршењу Закона о јавним набавкама.

- Било би добро да се траже подаци је ли и у ком облику поднесен одређени број извјештаја према Тужилаштву  о кршењу Закона о јавним набавкама у овој години - казао је Бореновић.

Усвојен је и закључак којим Привремена истражна комисија захтијева од Тужилаштва БиХ информацију о томе да ли су предузете било какве радње у вези са испитивањем навода објављених у медијима, а који се односе на незаконито поступање директора Управе за индиректно опорезивање БиХ Мире Џакуле - кршење законских одредаба приликом запошљавања Јелене и Јане Мајсторовић.

Поводом представки које грађани упућују Привременој истражној комисији закључено је да на веб-страници Парламентарне скупштине БиХ буде објављена информација о свим представкама, и то по хронолошком редослиједу пристизања, са датумом пријема и иницијалима подносиоца представке, уз поштовање начела транспарентности и законских одредаба о заштити личних података, наведено је у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана