Komisija će glavnog tužioca svakog dana pozivati na saslušanje

GS
Komisija će glavnog tužioca svakog dana pozivati na saslušanje

SARAJEVO – Privremena istražna komisija Parlamenta BiH za utvrđivanje stanja u pravosuđu usvojila je na današnjoj sjednici zaključak da će glavnog tužioca BiH Gordanu Tadić pozvati na saslušanje 30. septembra, a potom, ako se ne odazove, svakog dana do polovine idućeg mjeseca.

Tadićeva se danas se nije pojavila pred članovima ove privremene komisije koja ju je na saslušanje do sada pozvala tri puta. 

Komisiju je obavijestila da zbog ranije preuzetih obaveza nije u mogućnosti da pristupi sjednici i saslušanju.

Predsjedavajući Damir Arnaut kazao je da Privremena istražna komisija  nije dobila odgovor na pisani dopis da ona dostavi termine za ispitivanje koji joj odgovaraju.

U saopštenju se navodi da Privremena istražna komisija usvojila zaključak kojim poziva Tadićevu da se pojavi na svjedočenju pred Komisijom u jednom od termina - 30. septembra od 12, 1. oktobra od 15 časova, 2. oktobra od 12 časova, 5. oktobra od 15 časova, 6. ili 7. oktobra od 12 časova, 8.oktobra od 15 časova, 9. oktobra od 12 časova, 12. oktobra od 15 časova, te 13. ili 14. oktobra od 12 časova.

Tadićeva bi o izboru termina za svjedočenje trebalo da najkasnije pet dana ranije obavijesti službenike Sekretarijata Parlamentarne skupštine BiH koji Privremenoj istražnoj komisiji pružaju stručnu i administrativno-tehničku podršku.

Član komisije Branislav Borenović predložio je zaključak da Privremena istražna komisija od  Agencije za javne nabavke traži izvještaje o eventulanom traženju postupanja Tužilštva BiH o kršenju Zakona o javnim nabavkama.

- Bilo bi dobro da se traže podaci je li i u kom obliku podnesen određeni broj izvještaja prema Tužilaštvu  o kršenju Zakona o javnim nabavkama u ovoj godini - kazao je Borenović.

Usvojen je i zaključak kojim Privremena istražna komisija zahtijeva od Tužilaštva BiH informaciju o tome da li su preduzete bilo kakve radnje u vezi sa ispitivanjem navoda objavljenih u medijima, a koji se odnose na nezakonito postupanje direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH Mire Džakule - kršenje zakonskih odredaba prilikom zapošljavanja Jelene i Jane Majstorović.

Povodom predstavki koje građani upućuju Privremenoj istražnoj komisiji zaključeno je da na veb-stranici Parlamentarne skupštine BiH bude objavljena informacija o svim predstavkama, i to po hronološkom redoslijedu pristizanja, sa datumom prijema i inicijalima podnosioca predstavke, uz poštovanje načela transparentnosti i zakonskih odredaba o zaštiti ličnih podataka, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana