Командант НАТО  о ситуацији у региону: Доводимо јаче снаге и тешку опрему

ГС
Командант НАТО  о ситуацији у региону: Доводимо јаче снаге и тешку опрему

Врховни командант НАТО савезничких снага за Европу (SACEUR) и командант Европског штаба Оружаних снага САД (USEUCOM), генерал Кристофер Каволи, свједочио је данас пред америчким Конгресом, а на почетку излагања рекао је да НАТО није савез с једним проблемом и да САД није земља с једним проблемом.

– Важно је препознати да се и друге ствари догађају у Европи које нису добре за националне интересе САД. Такође, нису неповезане с ратом у Украјини. Прво што смо урадили је што смо одлучили урадити нешто унутар НАТО по питању резервних снага – навео је Каволи.

Рекао је да се то односи првенствено на снаге које су распоређене унутар мисије на Косову (КФОР) и у БиХ (Мисија ЕУФОР Алтеа).

– Након што смо урадили комплетну ревизију КФОР-а, дошли смо до закључка да нам треба, не само више снага, него и јаче снаге. У процесу смо и нације су прилично великодушне. Довешћемо више тешке опреме на терен, као и више људи – додао је Каволи.

Затим се осврнуо и на резервне снаге НАТО у ЕУ мисији Алтеа.

– Одвезујемо везе између резервних снага за ЕУ мисију Алтеа у БиХ и мисију КФОР. То је била економија коју себи више нисмо могли приуштити. Да дијелимо стратешке снаге на том подручју. Посебно великодушна по овом питању је била Француска и овим путем им се захваљујем – закључио је Каволи.

– Француска је ставила батаљон у оперативно стање. Ове седмице су тензије значајно веће. Покренули смо барем двије фокусиране мисије како бисмо повећали прикупљање информација да бисмо што боље разумјели шта се догађа у обје те земље – додао је Каволи, преноси Кликс.

У својој изјави је рекао да „етничке тензије у БиХ такође имају потенцијал да ескалирају и дестабилизују регион Западног Балкана“.

– Активности Русије на подстицању напетости између етничких Бошњака, Срба и Хрвата имају за циљ да ослабе земљу и спријече продубљивање веза са ЕУ и НАТО. Етнонационалистичка политика спречава БиХ да усвоји пријеко потребне политичке, правне и економске реформе које би унаприједиле њене евроатлантске интеграциј – нагласио је , а Републику Српску оптужио да „настоји да ослаби државне власти и ослабити односе са ЕУ и НАТО, истовремено одржавајући блиске везе с Русијом“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана