Колегијум заказује сједницу о попису

В. К.
Колегијум заказује сједницу о попису

Бањалука - Колегијум Народне скупштине РС одлучиће данас када ће посланици на посебној сједници разматрати новонасталу ситуацију у вези са пописом становништва у БиХ који је спроведен 2013. године.

Клубови посланика СНСД-а, ДНС-а, СП-а, СДС-К и народни посланик Илија Стеванчевић поднијели су предсједнику парламента РС Недељку Чубриловићу захтјев за заказивање посебне сједнице која би могла да буде одржана већ сутра, како је раније најављивано.

Представнички дом Парламента БиХ прошле седмице није прихватио закључке посланика из РС који су тражили да буде стављена ван снаге одлука о јединственом програму обраде података пописа коју је без сагласности представника РС донио директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић и да буде продужен рок за објављивање резултата пописа.

Од Савјета министара БиХ је тражено да у парламентарну процедуру упути измјене Закона о попису становништва којим се рок за објаву резултата продужава са 1. јула на 31. децембар ове године. Затражено је и да Агенција за статистику предложи програм обраде усаглашен са ентитетским статистичким заводима, али је подршка изостала од партија из ФБиХ.

Претходно је о проблематици пописа било ријечи на сједници Савјета министара БиХ, гдје су министри из РС остали без подршке. Они су упозорили да је Јукићева одлука донесена незаконито и без сагласности. Том одлуком предвиђено је да око 196.000 људи из спорних пописница буду третирани као стални становници БиХ иако годинама живе у иностранству. Ако се то догоди, биће испуњен циљ бошњачких политичара да Бошњаци чине више од половине становништва БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана