Који посланици улазе у Народну скупштину Републике Српске

Ведрана Кулага Симић
Foto: В. Трипић

БАЊАЛУКА - СНСД је, према до сада обрађеним гласовима са бирачких мјеста широм Републике Српске, убједљиво најјача политичка партија са освојених укупно 26 директних мандата за републички парламент, а то је више од цифре коју тренутно заједно имају опозиционе странке.

У Народној скупштини има мјеста за 83 посланика. Њих 63 директно на изборима бирају грађани у Српској, а осталих 20 столица у НСРС попуњава се са компензацијских листи које је састављао страначки врх, а на којима су исти они кандидати који су били и на редовним листама. 

Директни мандати

СНСД                           26

СДС                              13

ПДП                             6

СП                                6

ДЕМОС                        3

Покрет за државу    3

Уједињена Српска   2

НПС                             2

За правду и ред        2      

 

Према прелиминарним резултатима који до краја процеса могу бити промијењени, мандат у првој од девет изборних јединица, а која обухвата Крупу на Уни, Нови Град, Козарску Дубицу, Приједор, Оштру Луку и Костајницу, освојили су на изборима 2. октобра Драгослав Кабић, Дражен Врховац и Александра Ступар-Радић из СНСД-а, Маја Драгојевић-Стојић (СДС), Дарко Бањац (НПС), Миланко Михајилица (ПДП) и Месуд Трњанин из Покрета за државу.

У другој јединици гдје су Градишка, Лакташи, Србац и Прњавор, добитници мандата су Мирослав Бојић, Дарко Томаш, Денис Шулић, Биљана Петковић из СНСД-а, Милан Петровић и Александар Трнинић из СДС-а те Радислав Дончић (ПДП).  

У трећој изборној јединици, односно бањалучкој регији, према садашњим подацима, директне мандате су освојили Владо Ђајић који тренутно има и највише гласова од свих кандидата за Скупштину - 21.062, затим Младен Илић, Борис Пашалић, Раденко Бубић и Ален Шеранић, сви из СНСД-а. Из ПДП-а столице су обезбиједили Драшко Станивуковић, Небојша Дринић и Мирна Савић-Бањац, из СДС-а Милан Радовић, са листе За правду и ред Милан Савановић, СП-а Велибор Станић, а из Уједињене Српске Ненад Стевандић.

Веома неизвјесно је у посавској регији у којој су Дервента, Брод, Вукосавље и Модрича. На основу обрађених 88,80% мјеста, два мандата је освојио СДС - Тамара Евђић и Милка Савић, један СНСД, односно Игор Жунић, а у игри је и СП, а мандат тренутно има Славен Гојковић.

Добојско-теслићка регија даје шест посланика. Три ће бити из СНСД-а, а по броју гласова то су Данијел Јошић, Александар Суботић и Нина Букејловић, а ту су још Милан Касаповић (СДС), Срђан Тодоровић (СП) и Севлид Хуртић из Покрета за државу.

Распоред снага је познат и у бијељинској изборној јединици. Из те регије која обухвата и Шамац, Доњи Жабар, Пелагићево, Лопаре, Угљевик и Брчко дистрикт, мандат су обезбиједили Војин Митровић, Славенко Ристић и Милутин Тасовац (СНСД), Љубиша Петровић и Желимир Нешковић из СДС-а, Милан Дакић (ДЕМОС), Славиша Марковић (ПДП), Петар Ђокић (СП) и Дико Цвјетиновић (НПС).

Из „седмице“ гдје посланике бирају грађани Осмака, Зворника, Шековића те Власенице, Братунца, Сребренице и Милића, у НСРС иду Зоран Стевановић и Александар Крсмановић из СНСД-а, Костадин Васић (Уједињена Српска), Драгомир Васић (СДС), Рамиз Салкић (Покрет за државу), као и Синиша Мијатовић (ДЕМОС) и Петко Ранкић из СП-а.

Директне улазнице у изборној јединици осам која обухвата Источно Сарајево са околином освојили су Љубиша Ћосић и Страхиња Башевић из СНСД-а, а уз њих су и Маринко Божовић из СДС-а и Ацо Станишић из ДЕМОС-а.

У посљедњој изборној јединици гдје су Вишеград, Источни Мостар, Невесиње, Калиновик, Гацко, Фоча (РС), Ново Горажде, Чајниче, Рудо као и Берковићи, Љубиње, Билећа, Требиње, грађани су изабрали три посланика из СНСД-а. То су Лука Петровић, Илија Таминџија и Ненад Лаловић, затим Вукота Говедарица и Огњен Бодирога из СДС-а, Небојша Вукановић са листе За правду и ред и Слободан Чомић из СП-а.

Парламентарне странке требало би да буду још и ДНС Ненада Нешића и СПС на чијем челу је Горан Селак, али мандате чекају са компензацијских листи.

Велики број мандата освојили су кандидати који су већ начелници или одборници у својим локалним заједницама па ће вјероватно доћи до озбиљнијег помјерања на листама.

Расподјела

У расподјели компензацијских мандата учествују странке и коалиције које су освојиле више од три одсто гласова. Добра позиција на компензацијској листи кандидату гарантује улазак у парламент ако је његова странка освојила довољно гласова за расподјелу, без обзира на то какав је његов лични резултат.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана