Koji poslanici ulaze u Narodnu skupštinu Republike Srpske

Vedrana Kulaga Simić
Foto: V. Tripić

BANjALUKA - SNSD je, prema do sada obrađenim glasovima sa biračkih mjesta širom Republike Srpske, ubjedljivo najjača politička partija sa osvojenih ukupno 26 direktnih mandata za republički parlament, a to je više od cifre koju trenutno zajedno imaju opozicione stranke.

U Narodnoj skupštini ima mjesta za 83 poslanika. Njih 63 direktno na izborima biraju građani u Srpskoj, a ostalih 20 stolica u NSRS popunjava se sa kompenzacijskih listi koje je sastavljao stranački vrh, a na kojima su isti oni kandidati koji su bili i na redovnim listama. 

Direktni mandati

SNSD                           26

SDS                              13

PDP                             6

SP                                6

DEMOS                        3

Pokret za državu    3

Ujedinjena Srpska   2

NPS                             2

Za pravdu i red        2      

 

Prema preliminarnim rezultatima koji do kraja procesa mogu biti promijenjeni, mandat u prvoj od devet izbornih jedinica, a koja obuhvata Krupu na Uni, Novi Grad, Kozarsku Dubicu, Prijedor, Oštru Luku i Kostajnicu, osvojili su na izborima 2. oktobra Dragoslav Kabić, Dražen Vrhovac i Aleksandra Stupar-Radić iz SNSD-a, Maja Dragojević-Stojić (SDS), Darko Banjac (NPS), Milanko Mihajilica (PDP) i Mesud Trnjanin iz Pokreta za državu.

U drugoj jedinici gdje su Gradiška, Laktaši, Srbac i Prnjavor, dobitnici mandata su Miroslav Bojić, Darko Tomaš, Denis Šulić, Biljana Petković iz SNSD-a, Milan Petrović i Aleksandar Trninić iz SDS-a te Radislav Dončić (PDP).  

U trećoj izbornoj jedinici, odnosno banjalučkoj regiji, prema sadašnjim podacima, direktne mandate su osvojili Vlado Đajić koji trenutno ima i najviše glasova od svih kandidata za Skupštinu - 21.062, zatim Mladen Ilić, Boris Pašalić, Radenko Bubić i Alen Šeranić, svi iz SNSD-a. Iz PDP-a stolice su obezbijedili Draško Stanivuković, Nebojša Drinić i Mirna Savić-Banjac, iz SDS-a Milan Radović, sa liste Za pravdu i red Milan Savanović, SP-a Velibor Stanić, a iz Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić.

Veoma neizvjesno je u posavskoj regiji u kojoj su Derventa, Brod, Vukosavlje i Modriča. Na osnovu obrađenih 88,80% mjesta, dva mandata je osvojio SDS - Tamara Evđić i Milka Savić, jedan SNSD, odnosno Igor Žunić, a u igri je i SP, a mandat trenutno ima Slaven Gojković.

Dobojsko-teslićka regija daje šest poslanika. Tri će biti iz SNSD-a, a po broju glasova to su Danijel Jošić, Aleksandar Subotić i Nina Bukejlović, a tu su još Milan Kasapović (SDS), Srđan Todorović (SP) i Sevlid Hurtić iz Pokreta za državu.

Raspored snaga je poznat i u bijeljinskoj izbornoj jedinici. Iz te regije koja obuhvata i Šamac, Donji Žabar, Pelagićevo, Lopare, Ugljevik i Brčko distrikt, mandat su obezbijedili Vojin Mitrović, Slavenko Ristić i Milutin Tasovac (SNSD), Ljubiša Petrović i Želimir Nešković iz SDS-a, Milan Dakić (DEMOS), Slaviša Marković (PDP), Petar Đokić (SP) i Diko Cvjetinović (NPS).

Iz „sedmice“ gdje poslanike biraju građani Osmaka, Zvornika, Šekovića te Vlasenice, Bratunca, Srebrenice i Milića, u NSRS idu Zoran Stevanović i Aleksandar Krsmanović iz SNSD-a, Kostadin Vasić (Ujedinjena Srpska), Dragomir Vasić (SDS), Ramiz Salkić (Pokret za državu), kao i Siniša Mijatović (DEMOS) i Petko Rankić iz SP-a.

Direktne ulaznice u izbornoj jedinici osam koja obuhvata Istočno Sarajevo sa okolinom osvojili su Ljubiša Ćosić i Strahinja Bašević iz SNSD-a, a uz njih su i Marinko Božović iz SDS-a i Aco Stanišić iz DEMOS-a.

U posljednjoj izbornoj jedinici gdje su Višegrad, Istočni Mostar, Nevesinje, Kalinovik, Gacko, Foča (RS), Novo Goražde, Čajniče, Rudo kao i Berkovići, Ljubinje, Bileća, Trebinje, građani su izabrali tri poslanika iz SNSD-a. To su Luka Petrović, Ilija Tamindžija i Nenad Lalović, zatim Vukota Govedarica i Ognjen Bodiroga iz SDS-a, Nebojša Vukanović sa liste Za pravdu i red i Slobodan Čomić iz SP-a.

Parlamentarne stranke trebalo bi da budu još i DNS Nenada Nešića i SPS na čijem čelu je Goran Selak, ali mandate čekaju sa kompenzacijskih listi.

Veliki broj mandata osvojili su kandidati koji su već načelnici ili odbornici u svojim lokalnim zajednicama pa će vjerovatno doći do ozbiljnijeg pomjeranja na listama.

Raspodjela

U raspodjeli kompenzacijskih mandata učestvuju stranke i koalicije koje su osvojile više od tri odsto glasova. Dobra pozicija na kompenzacijskoj listi kandidatu garantuje ulazak u parlament ako je njegova stranka osvojila dovoljno glasova za raspodjelu, bez obzira na to kakav je njegov lični rezultat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana