Кликови важнији од истине

Вељко Зељковић
Кликови важнији од истине

БАЊАЛУКА - Хашки механизам демантовао је информацију објављену на друштвеним мрежама, а коју су поједини медији јуче без провјере пренијели, да је генерал Ратко Младић преминуо у притворској јединици.

Некадашњи командант Војске Републике Српске је на вијест о својој наводној смрти реаговао шаљиво и није се много због тога узбудио, каже његов син Дарко, који је телефоном с њим разговарао око 15 часова.

- Жив сам, мајке ми - рекао је Ратко Младић свом сину у телефонском разговору, након што је прекинуо посјету адвоката у притворској јединици, да би се јавио породици и демантовао нетачне информације.

Иначе информација да је некадашњи командант Војске Републике Српске јуче преминуо објављена је на “Твитер” налогу под именом министра спољних послова БиХ Бисере Турковић.

Спорни налог креиран је у понедјељак, 10. фебруара, а Турковићева је демантовала да она стоји иза ове објаве, наводећи да она нема свој профил на овој друштвеној мрежи те да је ријеч о лажном профилу који је неко направио.

- Немам “Твитер”. Ништа апсолутно није тачно. То је лажни налог - рекла је Турковићева.

Врло брзо је откривено да је лажни профил направио контроверзни италијански новинар Томазо Дебенедети.

Предсједник Клуба новинара Бањалука Синиша Вукелић истиче да су се поједини медији и новинари олако “закачили” на лажну вијест о смрти генерала Младића.

- Да су хтјели, ову информацију су могли провјерити за 15 минута. И то врло лако. Ништа не треба узимати здраво за готово. Али, очигледно, ово правило не важи за све. Покопали су све етичке и новинарске кодексе. И то штети читавој новинарској заједници, оној професионалној и поштеној, која се годинама уназад бори да поврати повјерење и легитимитет. На овај начин се не може вратити углед и кредибилитет новинарској професији - поручио је Вукелић.

Борислав Вукојевић са Факултета политичких наука у Бањалуци сматра да се иза свега крије жеља појединих портала да постигну што већу читаност.

- Вјерујем да су они који су олако и без провјере објавили ту вијест знали да постоји велика вјероватноћа да она и није тачна. Урадили су то јер овакве и сличне вијести дижу читаност портала. Могли су провјерити истинитост навода, али су се вјероватно бојали да ће неко прије њих то урадити. То је нешто што је, нажалост, постала готово пракса, а посебно код појединих портала, јер већи број кликова значи и већу зараду - каже Вукојевић.

Ранији испади

Дебенедети је и раније имао сличне испаде, па је тако 2018. године “мртвим” прогласио Косту Гавраса, а нешто раније и Фидела Кастра, папу Бенедикта и Милана Кундеру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана