Кељмендију шест година, није спремио убиство Ћеле

Горан Маунага
Кељмендију шест година, није спремио убиство Ћеле

Приштина - Један од највећих нарко-босова у свијету Насер Кељменди осуђен је јуче у Основном суду у Приштини на шест година затвора због трговине дрогом, али је ослобођен оптужби за организовани криминал на основу осталих тачака оптужнице и за организовање убиства једног од највећих сарајевских мафијаша Рамиза Делалића Ћеле.

Кељменди, којем је суђено на Косову након што је уочи хапшења побјегао из Сарајева, гдје је годинама живио и развијао бизнис, проглашен је кривим само на основу једне тачке оптужнице. Она га је теретила да је са још једном особом, чији је идентитет заштићен, ставио у промет 25 килограма хероина.

Кључне тачке оптужнице којима је терећен за организовани криминал и организовање ликвидације Делалића Ћеле 2007. у Сарајеву пале су у воду. Судско вијеће заузело је став да није доказано да је Кељменди извршио та кривична дјела. Оптужница коју је подигло Специјално тужилаштво Косова теретила је Кељмендија да је био вођа организоване криминалне групе и да је био укључен у производњу и прераду огромне количине наркотика - 100 килограма хероина, 150.000 таблета екстазија и двије и по тоне анхидрида сирћетне киселине.

Из оптужнице су избачени сви држављани БиХ који су довођени у везу са Кељмендијем, јер је констатовано кршење њихових права пошто нико од њих није био испитиван у својству осумњичених.

Процес против Кељмендија, који је рођен на Косову и посједује и држављанство БиХ, отворен је након што је 2012. године побјегао из Сарајева, гдје је годинама живио и бавио се и нелегалним и легалним пословима. Он је на тај начин у посљедњи моменат избјегао хапшење у великој полицијској акцији "Лутка".

Кељменди је, међутим, ухапшен у мају 2013. године на Косову на основу Интерполове потјернице расписане на захтјев БиХ. Одлуком Основног суда у Приштини од краја јуна 2017. године бранио се са слободе. Дуже од четири године које је провео у притвору биће му урачунате у казну и уколико пресуда постане правоснажна, за мање од двије године могао би постати слободан човјек.

Суђење Кељмендију почело је у јануару 2015. године када се изјаснио да се не осјећа кривим ни по једној тачки оптужнице. Суђење је водио судија ЕУЛЕКС-а, а тужилац је био из САД.

Амерички Стејт департмент ставио је Кељмендија на црну листу нарко-босова којима је на територији САД блокирана комплетна имовина и забрањено учешће у свим пословним дјелатностима. Америчка администрација је поступила у складу с директним захтјевом тадашњег предсједника САД Барака Обаме, који је Кељмендијево име поставио на листу особа које се доводе у везу с организованим криминалом и свјетском трговином наркотицима.

Тачке оптужнице

- Убиство Рамиза Делалића Ћеле

- Организовање криминалне групе

- Куповина и продаја 100 килограма хероина, 150.000 таблета екстазија и двије и по тоне анхидрида сирћетне киселине

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана