Катастрофалан положај Срба на јавном сервису

Дарко Момић
Катастрофалан положај Срба на јавном сервису

БАЊАЛУКА - Предсједавајући Управног одбора БХРТ-а Љубомир Зубер упутио је отворено писмо посланицима и делегатима из Републике Српске у Представничком и Дому народа Парламента БиХ у којем указује на катастрофалан положај припадника и представника српског народа на овом јавном сервису.

Зубер у писму подсјећа да је именовање Марка Радоје за уредника Информативног програма БХТ-а у мају 2018. године окарактерисано као “скандалозно”, јер је он био први уредник ИП-а који долази из Републике Српске, а да претходно није био запослен у БХРТ-у.

- Информација о његовом именовању објављена је на порталу БХРТ-а, а наслов је био “Крњи Управни одбор именовао Радоју за уредника”. За његово именовање гласала су три од четири члана Управног одбора. С обзиром на то да је изостала подршка бошњачког члана, то је уреднику било довољно да Управни одбор назове “крњим”. Радојиним именовањем, истовремено је, у пракси, почела да дјелује тзв. редакција специјалних пројеката, чији уредници за емисије нису одговарали уреднику ИП-а већ је радила као “самостална”, иако је нема ни у једном акту БХРТ-а. Радоја је послије годину дана опструкција и пријетњи, међу којима и пријетњи смрћу, поднио оставку. Он је тада рекао да “заједничком телевизијом владају параструктуре умјесто легално изабраних уредника” - наводи Зубер.

Након тога, наставља Зубер, за уредницу информативног програма именована је Јелена Радојевић Капор, али се у реализацији тих “специјалних пројеката” ништа није промијенило.

- Из Информативног програма изузети су готово сви догађаји према којима народи у БиХ имају различита виђења, од 9. јануара, 1. марта, 11. јула, 25. новембра, Косова и Метохије, па до локалних избора и актуелних избора у Мостару. Тако су одузете ингеренције уреднику ИП-а који је сведен практично на уредника вијести. Бројни су примјери селекције “одговарајућих” саговорника и константног једностраног извјештавања. Ситуација се најбоље може видјети кроз емисију “Дејтон - 25 година послије”, која је емитована 14. децембра, а у којој уредница емисије госта Радомира Лукића представља као “члана делегације која је била на Палама”, умјесто “члана делегације Републике Српске”, што је само један од бројних примјера непрофесионалног односа уредника према Републици Српској и њеним представницима - наводи Зубер.

Професор Радомир Лукић каже да српски представници свугдје морају да се боре за себе и своје достојанство.

- Они мисле да са било ким од нас који уђе у оно чудо од РТВ Сарајева, памтим је под тим именом, могу да раде шта хоће и да смо ми толико устрашени од њих да не смијемо ни да зуцнемо. Водитељка је пред почетак емисије рекла да ће ме представити као члана српске делегације. Рекао сам јој да је то била заједничка делегација Савезне Републике Југославије и Републике Српске, али гледаоци су видјели како ме је представила, послије због чега сам и морао да реагујем. То је дио њихове хистерије и пројекта да нас истисну прво из духа, а потом из реалности, али наравно да неће моћи - каже Лукић.

Руководиоци

Љубомир Зубер у писму посланицима наводи да Срби у укупној руководној структури БХРТ-а чине проценат на нивоу статистичке грешке, што илуструје и податак да је у телевизијском Колегијуму само један уредник из српског народа.

- Као члан УО из Републике Српске упозоравам вас да су новинари из Српске изложени свакодневним притисцима и да ми, чланови УО из РС, немамо механизме да значајније промијенимо такво стање како би БХРТ била истински заједничка телевизија. Овако, она је то само на папиру - закључује Зубер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана