Катанац на “Мирал” нова пријетња за српске повратнике

Ведрана Кулага Симић
Катанац на “Мирал” нова пријетња за српске повратнике

БИХАЋ, БОСАНСКИ ПЕТРОВАЦ - Крај мигрантске кризе у Унско-санском кантону (УСК) се не назире, а све гласније се чује да ће бити стављен катанац на “Мирал” те да ће сви мигранти бити пресељени у центар за прихватање чија градња увелико траје у српском селу Липа, што код повратника буди нови страх.

Преуређење шаторског кампа “Липа” надомак Босанског Петровца у велики прихватни мигрантски центар траје мјесецима, а подаци са терена и из Међународне организације за миграције (ИОМ) показују да би требало све да буде завршено ускоро.

ИОМ је расписао око десетак јавних позива за обављање послова у “Липи”, међу којима су земљани и бетонски радови, изградња екстерне и интерне ограде са капијама, секундарне водоводне и канализационе мреже, као и за санацију путева те набавку, испоруку и монтажу стражарских монтажних кућица те утовар, транспорт и постављање контејнера из “Бире”.

Рокови су за пријаву углавном истичу у другој половини априла, а истовремено надлежни у УСК-у упозоравају да је примјетан поново пораст броја миграната и проблема за које су одговорни.

Затварање “Мирала” у Великој Кладуши требало би према најавама да се одвија по узору на раније затварање “Бире” у Бихаћу, гдје је недавно локална власт ставила катанац на тај центар, без консултације са Савјетом министара БиХ.

Кантонални министар унутрашњих послова Нермин Кљајић је, између осталог, за локалне медије истакао да би крајем маја могло доћи до затварања центра и да ће сви нови мигранти ићи у “Липу”, гдје их  већ има око 1.000, без обзира на капацитет тог објекта.

У камповима у УСК-у се, према посљедњим процјенама, налази око 2.500 миграната, толико и изван кампова, а стално пристижу нови. То потврђује и предсједник Удружења “Повратници” Немања Давидовић до којег долазе и позиви у помоћ због упада миграната у куће повратника.

- У “Липи” праве велики центар. Чуо сам и да планирају да све из “Мирала “ и остале смјештају тамо. Не знам како ће то изгледати, али знам да праве проблеме, упадају у куће. Људи су у сталном страху - истакао је Давидовић за “Глас Српске”. 

О мигрантској кризи, са акцентом на ситуацију у УСК-у, разговарали су ове седмице министар безбједности  БиХ Селмо Цикотић и шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер. Цикотић, који је Сатлера упознао са радовима у “Липи”, нагласио је да очекује и адекватан наставак помоћи ЕУ у формирању новог центра, који би, како је рекао, у знатној мјери смањио притисак миграната у Унско-санском кантону, без изношења више детаља.

Да би мигрантски талас поново могао ојачати након тренутног затишја у БиХ, за “Глас Српске” су недавно упозорили и из Граничне полиције БиХ.

 Служба за послове са странцима

Служба за послове са странцима БиХ измјестила је ове седмице у Липу 83 миграната који су затечени у шест напуштених и девастираних објеката у ужем подручју Бихаћа.

Из Службе је јуче саопштено да настављају са тим активностима у ужем подручју града те ће се измјештање миграната спроводити у складу са расположивим капацитетима у кампу “Липа”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана