Градоначелница Сарајева угостила и наградила покрет екстремиста

ГС
Градоначелница Сарајева угостила и наградила покрет екстремиста

САРАЈЕВО – Градоначелница Сарајева Бењамина Карић награђивањем чланова такозваног „Антидејтон покрета“ златницима Града Сарајева изазвала је мноштво негативних реакција с обзиром на то да су покрет, који иначе, није регистрован, као и његов лидер Нихад Аличковић у јавности одавно препознати као есктремисти чији се рад заснива на антиуставном дјеловању.

Разлог за позивање Нихада Аличковића и његових радикала је помоћ Турској након земљотреса.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић сматра да је Бењамина Карић, пријемом и уручивањем златника Града Сарајева за представнике такозваног "Антидејтон покрета", доказала дугогодишње тврдње Републике Српске да бошњачки политички представници подржавају антидејтонско и антиуставно дјеловање у БиХ.

-Иако је у суштини политички небитна личност која, нажалост, обавља битну репрезентативну позицију, ово није нешто преко чега треба прећи јер носи одређену симболику која сигурно не прија никоме нормалном у БиХ. У свакој нормалној земљи, што БиХ одавно није, овакав потез био би окарактерисан као озбиљно антиуставно дјеловање - рекао је Ћосић Срни.

Он је напоменуо да су такозвани "Антидејтон покрет" и његов назови лидер Нихад Аличковић у јавности Републике Српске и БиХ одавно препознати као есктремисти чији се рад заснива на антиуставном дјеловању и ширењу нетрпељивости према Србима и Републици Српској.

-Такве људе, који се отворено боре против Устава земље коју наводно воле више од свега, званично прима и дијели им признања градоначелница нечега што би требало да буде главни град свих у БиХ. И онда Република Српска и Срби не ваљају и нас, који се боримо за Устав БиХ онако како је и написан, оптужују за антиуставно дјеловање. БиХ је заиста невјероватан парадокс - оцијенио је Ћосић.

Након овога, поручио је Ћосић, бошњачки политичари не треба да се чуде, нити имају право да хистеришу ако се у БиХ појави покрет који ће се борити искључиво за осамостаљење Републике Српске, а чији ће представници бити радо виђени гости у званичним институцијама републичког и локалног нивоа.

О награђивању Аличковића и других чланова покрета, али и усвајања закључка о обиљежавању Дана бијелих трака 31. маја постављањем великог бијелог чаршафа преко Вијећнице реаговао је и Един Рамулић, Приједорчанин и дио иницијативе "Јер ме се тиче" која годинама организује обиљежавање дана бијелих трака у Приједору.

-Ми смо и раније реаговали када су они мијешају и прљају Дан бијелих трака тако што организују своје милитаристичке пројекте. Они су препознати као екстремистичка организација и они то заиста и јесу. Они заправо нису ни организација, нису нигдје регистровани, дакле дјелују илегално - казао је Рамулић, преноси Кликс.

Истакао је да су и чланови "Јер ме се тиче" мета бројних пријетњи, увреда и псовки од чланова „Антидејтон покрета“.

-И то се догађа годинама у континуитету. Од прошле године, тајно, иако је била јавна расправа, нигдје није саопштено, да у буџету Града Сарајева да постоји ставка и за обиљежавање Дана бијелих трака, након обиљежавања 11. јула. То је за нас апсолутно неприхватљиво. Једини трошак који ми имамо годинама јесу 102 руже и објава читуље. Никаквог другог трошка нема. Неприхватљиво нам је да се појављује било какав новац, да се нешто буџетира и да се ико плаћа. Али та екипа је спремна, они неовлаштено продају разне ствари са симобилима армије и државе. То је њихов начин рада. Они од Приједорчана скупљају новац у дијаспори нешто што је усмјерено директно против свега онога што ми радимо у Приједору - говори Рамулић.

Он је казао да многе Приједорчане не изненађује да овакав потез долази из СДП-а те да су апсолутно против постављања бијелог чаршафа преко сарајевске Вијећнице у режији политичара.

-Ово је први пут да је једна институција у БиХ препознала ангажман и рад „Антидејтон покрета“ како на патриотском путу тако и на хуманитарном пољу - навели су из овог покрета на чијем челу је Нихад Аличковић.

Градоначелница Сарајева  је навела да никаква награда или признање Града Сарајева нису додјељени наведеном покрету.

- Златник је сувенир који поклањамо у знак захвале за различите активности.

Пријем је организован за појединце који су помагали народу Сирије и Турске након разорних земљотреса. Нихад Аличковић, Садик Менковић и Мидхат Хајдаревић су провели мјесец дана у кампу за дјецу у Сирији, гдје су волонтерски помагали унесрећеном народу а посебно дјеци.

Ја сам градоначелница свих грађана, без обзира на било какве политике или политичка увјерења. Организовала сам сам пријеме и захвалила се и другим организацијама који су помагали Турској и Сирији: Удружењу Помози.ба, златнике су добили и сви чланови ГСС-а који су били на терену, њих преко стотину – тврди она.

Додала је да је приједлог делегације коју је примила врло племенит - да преко 500 цртежа које су из захвалности нацртала дјеца из кампова, продају на донаторској изложби, од чега ће новац бити уплаћен за помоћ.

-Идеју сам са одушевљењем прихватила. Да ли је гријех наградити добро дјело? Да ли је гријех понашати се једнако према свим људима који направе нешто добро, без обзира на политику? Сигурна сам да није, а свима онима који мисле да јесте се извињавам за повреду емоција.

Ја сам симболично наградила хуманост, а полажем наде да ће говор мржње или било каква друга нечасна дјела санкционисати надлежни органи – истакла је.

С друге стране, када је ову награду Карићева раније уручивала, истицано је да је ријеч о престижном признању. Златнике су, између осталих, добили  српски тенисер Новак Ђоковић, млада пливачица Иман Авдић, најбољи студенти Универзитета у Сарајеву. 

Ко су „Антидејтон покрет“ и Аличковић

„Антидејтон покрет“ чији се чланови декларишу као покрет који се бори против подјеле БиХ и за враћање устава Републике БиХ, у жижу јавности дошла је 2016. године иако је дјелаовала годинама прије тога.

У Министарству правде и управе Кантона Сарајево казали су тада да "АнтиДејтон" група не постоји у регистру удружења тог кантона, а нема је ни у регистру удружења које води Министарство правде БиХ.

Они су тада поставили морбидну и увредљиву инсталацију у центру Сарајева  приказујући цијелу Републику Српску као масовну гробницу.

Нихад Аличковић, који је јавности познат и као пријатељ Насера Орића, упутио је 2019. године јавни видео позив Бошњацима на наоружавање.

Аличковић је познат по бројним скандалозним изјавама, које су углавном ишле у прилог Странци демократске акције.

Хвалио је рад Себије Изетбеговић, а једино јој је замјерио то што се на КЦУС-у могу пронаћи паштете из Србије и сир из Хрватске. Тада је говорио да се плаши да се не деси наставак геноцида преко тих паштета и поручио да он то неће јести, без обзира што је можда пет пута квалитетније.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана