Каргановић: Снимак вјештачили обични детективи

Марина Чигоја
Каргановић: Снимак вјештачили обични детективи

Хаг, Бањалука - Предсједник невладине организације "Историјски пројекат Сребреница" Стефан Каргановић устврдио је да посланик у Народној скупштини РС Драган Чавић није наручио експертизу аудио-снимка на којем је, наводно, премијер РС Жељка Цвијановић од угледне европске форензичке установе, већ од детективске агенције у холандском селу Пуфлајк.

- Провјером података о агенцији коју је Чавић ангажовао да обави форензичку анализу спорног аудио-снимка утврђено је да се она уопште не бави форензиком. Ријеч је о обичној детективској агенцији која не располаже ни опремом нити обученим особљем за обављање форензичких задатака - истиче Каргановић.

Он наглашава да сви докази указују на то да је ријеч о аматерски састављеном извјештају фирме "Крист и партнери" без потписа, печата или формалних ознака који не би могли бити фотошопирани.

Представљајући резултате анализе снимка на којем се говори о куповини посланика, Чавић је 28. августа изјавио да је експертизу наручио од угледне европске форензичке установе "Крист и партнери" из Холандије. Каргановић, међутим, тврди

да је агенција регистрована у холандском селу Пуфлајк које броји 1.010 становника и да је смјештена у приватној кући, а на истом броју се налази и сеоска продавница.

- Фотографија локације лажне форензичке установе "Крист и партнери" представља крунски доказ Чавићеве обмане Народне скупштине и јавности РС. Чавић свјесно доводи јавност у заблуду с циљем остваривања својих политичких циљева и амбиција - истакао је Каргановић.

Чавић је истакао да Каргановић представља режимског скупо плаћеног портпарола подсјетивши да је против њега поднио кривичну пријаву због тога што није оправдао милион евра потрошених из буџета РС за лажну фондацију "Историјски пројекат Сребреница".

- Он се због тога налази и под истрагом Специјалног тужилаштва, а његова лажна фондација је регистрована на поштанском претинцу у Холандији. Толико о кредибилитету те особе - рекао је Чавић.

Он је додао да у Холандији, као и у већини земаља ЕУ, ниједно физичко или правно лице не може државном форензичком институту који је овлашћен за форензичка вјештачења поднијети захтјев за вјештачење било каквог материјала.

- То могу да ураде само овлаштене службе, а то су конкретно у Холандији сертификоване детективске агенције, полиција и тужилаштво и судови. Будући да нисмо могли директно да добијемо форензичку анализу у Институту за форензику при МУП-у Холандије, обратили смо се агенцији путем пријатеља који су из Бањалуке и живе у Холандији захтијевајући да обезбиједи независну форензичку анализу, што је и урађено у Институту за форензику при МУП-у. Агенција "Крист и партнерс" је била подносилац захтјева. Они нису вршили вјештачење, нити су овлаштени за форензичко вјештачење, него су у складу са законима Холандије као овлаштена институција упутили захтјев њиховом форензичком институту - казао је Чавић.

Коментаришући Каргановићеву оцјену да је ријеч о аматерском извјештају, Чавић је рекао да су то глупости.

- Предлажем Каргановићу и онима који га подржавају да МУП РС или било која овлаштена институција достави на форензичко вјештачење исте снимке било којој независној форензичкој агенцији да видимо какви ће ти резултати бити. Они који су актери снимка не негирају да су гласови аутентични и да снимак није монтиран, изузев Каргановића који је масно плаћен да прича глупости. То је најобичнији преварант - казао је Чавић.

Послије анализе снимка Чавић је затражио од Владе РС да поднесе оставку.

Извјештај

Стефан Каргановић је истакао да Драган Чавић посланицима и јавности није показао изворни текст извјештаја, нити је саопштио имена и квалификације особа које су обавиле анализу спорног аудио-снимка. Чавић је рекао да посједује оригиналан документ на холандском језику који је преведен код овлашћеног преводиоца, али да га није дао на увид јавности како особе које су наведене као подносиоци захтјева, односно њихове породице које живе у РС не би доживјеле непријатности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана