Кантони у ФБиХ блокирали избор Дома народа БиХ

Свјетлана Тадић
Кантони у ФБиХ блокирали избор Дома народа БиХ

БAЊAЛУКA - Четири кантоналне скупштине у ФБиХ још нису доставиле Централној изборној комисији (ЦИК) БиХ листе кандидата за делегате за Дом народа Парламента ФБиХ, што онемогућава да се конституише овај дом, изаберу предсједник и потпредсједници ФБиХ, Влада ФБиХ, али и Дом народа Парламента БиХ.

Рекао је ово "Гласу Српске" посланик Представничког дома Парламента ФБиХ Велимир Кунић, истичући да кантоналне скупштине вјероватно ишчекују ко ће бити парламентарна већина на нивоу ФБиХ, али и на нивоу БиХ, па да онда предложе кандидате.

Истиче да се не зна ни када би могла да буде заказана конститутивна сједница Дома народа Парламента ФБиХ.

- Док се то не деси, Федерација ће бити без предсједника и извршне власти, а БиХ без Дома народа Парламента БиХ - нагласио је Кунић.

Портпарол ЦИК-а Максида Пирић рекла је да је рок до када су кантони требали да кандидују и изаберу делегате за Дом народа Парламента ФБиХ истекао још 3. децембра 2010. године.

- Пет скупштина кантона испунило је своје обавезе, из скупштине Средњобосанског кантона чекамо материјал јер знамо да су већ имали сједницу. Четири кантоналне скупштине још нису доставиле кандидатске листе на овјеру, а то су Посавски кантон, Херцеговачко-неретвански, Западно-херцеговачки и Кантон десет - нагласила је Пирићева.

Каже да по Изборном закону не постоје санкције за кантоне који нису испоштовали рокове.

- Ми смо свим скупштинама кантона писали и подсјећали их на то да испоштују рокове, позивали их да сами утврде рок до којег ће доставити листе. Неки су одговорили, а неки не - истакла је Пирићева.

Народна скупштина РС је почетком децембра изабрала своје делегате. Предсједавајући Вијећа народа РС Момир Малић сматра да је цијели процес конституисања власти у БиХ, односно у ФБиХ, запао у ћорсокак, посебно у кантонима.

- То ће отежавати читав процес конституисања власти и у органима ФБиХ и БиХ. То није нешто ново, јер се тако нешто дешавало и ранијих година - рекао је Малић.

Новоизабрани делегат СНСД-а у Дому народа ПСБиХ Сташа Кошарац очекује да ће прича око формирања Дома народа бити актуелна током овог мјесеца и да се конституисање може десити крајем фебруара.

- Проблем у конституисању институција БиХ, тиме и Дома народа, је у ФБиХ. Настао је на темељу нарцисоидне политике коју заступа СДП и која жели да промовише припаднике, а не легитимне представнике хрватског народа - рекао је Кошарац.

Делегат ДНС-а Драгутин Родић истакао је да је било каква прогноза, која се односи на датум коначног конституисања Дома, незахвална. Он сматра да је Дом већ требало да буде конституисан јер је РС урадила све на вријеме.

- На нивоу БиХ била би конституисана сва тијела да је ФБиХ ишли тим темпом - рекао је Родић.

Кандидат скупштине Унско-санског кантона за делегата у Дому народа ФБиХ, из реда српског народа из СДП-а Мира Љубијанкић рекла је "Гласу Српске" да ће се Дом конституисати без обзира на блокаду појединих кантона.

- Имамо изабраног 41 делегата у Дому народа Парламента ФБиХ, а 30 је потребно да се може радити, па вјерујем да ћемо до 25. јануара формирати Дом и усвојити одлуку о привременом финансирању - истакла је Љубијанкићева и додала да покушај одуговлачења формирања Дома неће успјети.

Додала је да ће бити изабрано и по шест делегата у клубовима, што је потребна већина за било какву одлуку.

- Још није заказан датум конститутивне сједнице Дома народа Парламента ФБиХ, али је било ријечи да она буде одржана између 22. и 25. јануара. До краја мјесеца сигурно ћемо засједати - нагласила је Љубијанкићева.

Од свих кандидата за делегате, из кантона који су доставили листе, сви представници Срба су чланови политичких партија из ФБиХ, највише је из СДП-а. Једино је кандидат за делегата у Дому народа Парламента ФБиХ из Сарајевског кантона Предраг Којовић члан коалиције НС-НСП која има сједиште у Републици Српској.

Дом народа ФБиХ има 58 кандидата, од тога по 17 из реда Срба, Хрвата и Бошњака и седам из реда осталих народа.

Без формирања тог Дома немогуће је изабрати предсједника и потпредсједнике ФБиХ, Владу ФБиХ и Дом народа Парламента БиХ.

Република Српска своје делегате за Дом народа Парламента БиХ изабрала је још 9. децембра прошле године.

Очекивања

Делегат из реда српског народа у прошлом сазиву Дома народа Парламента БиХ Слободан Шараба сматра да се споро конституисање власти у ФБиХ негативно одражава на квалитет функционисања власти на нивоу БиХ.

- Генерални проблем ФБиХ је спорост у формирању власти за разлику од РС која је то завршила веома оперативно и брзо. У ФБиХ тај посао очигледно у року не може квалитетно да се заврши - истакао је Шараба и додао да очекује да ће се цјелокупни процес конституисања власти у БиХ завршити у марту.

Дом народа Парламента БиХ у прошлом сазиву је конституисан 15. марта 2007. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана