Калабић: Изетбеговићев приједог за Јасеновац је увреда за српски народ

Срна
Калабић: Изетбеговићев приједог за Јасеновац је увреда за српски народ

БЕОГРАД - Историчар Радован Калабић назвао је перверзним приједлог лидера СДА Бакира Изетбеговића да се у "Инцков закон" убаци и Јасеновац, те истакао да то Срби не смију прихватити и да свако поређење Сребренице и Јасеновца представља увреду за српски народ.

Калабић је рекао Срни да приједлог Изетбеговића српска страна нипошто не би смјела да прихвати и да он дијели мишљење српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да је то најувредљивији могући приједог са тим амандманом.

Он сматра да нема веће историјске перверзије него прогласити Србе за геноцидни народ поводом, како је рекао, лажног геноцида у Сребреници, за који је рекао и да је научно-међународним печатом овјерен да није био, а да два геноцида над Србима учињена у 20. вијеку прођу некажњено.

Ту мисли, додао је, на 1914. годину, на геноцид у Мачви, у Подрињу, као и на геноцид у монструозној Независној Држави Хрватској /НДХ/, у којој није само Јасеновац стратиште, него је ту био систем концентрационих логора, који су постојали чак и за дјецу. "Да то прође некажњено ..., нема веће перверзије", рекао је Калабић.

Он је оцијенио да је Инцков наметнути закон уперен не само против Срба него је и нешто што треба да охрабри и будуће геноциде над Србима, што је најопаснија категорија тог закона.

Калабић је подсјетио да су у монструозној НДХ, осим Јасеновца, постојали дјечији логори попут Јастребарског, али и Паг и Јадовно, што је од почетка систематско физичко и духовно затирање и сатирање једног народа у НДХ.

Он је напоменуо да је да је већ 10. маја НДХ донијела закон по којем се забрањује рад Српској православној цркви, као и низ државних закона, што је представљало систематско државни наступ за уништење Срба који су, како је појаснио, од тог датума морали да носе плаву траку са ћириличним словом "П", што значи православни.

На другој страни, каже, постоји међународна научна конференција која је донијела своје закључке са међународном тежином, према којима није почињен геноцид у Сребреници, што су апсолутно неупоредиве ствари.

"Зато што у Првом светском рату геноцид над Србима није био санкционисан ни политички, нити законски, као ни у Другом светском рату, нама се догодила ова историјска перверзија, да нас лажно оптуже да смо ми геноцидни народ", рекао је Калабић.

Он је указао да те ствари "гурају" углавном Енглези, не Британци, те подсјетио на приједлог Савјету безбједности, који није прошао због руског вета, да се прогласи геноцид у Сребреници, а када није прошао, посегнуто је за "Инцковим законом".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана