Kalabić: Izetbegovićev prijedog za Jasenovac je uvreda za srpski narod

Srna
Kalabić: Izetbegovićev prijedog za Jasenovac je uvreda za srpski narod

BEOGRAD - Istoričar Radovan Kalabić nazvao je perverznim prijedlog lidera SDA Bakira Izetbegovića da se u "Inckov zakon" ubaci i Jasenovac, te istakao da to Srbi ne smiju prihvatiti i da svako poređenje Srebrenice i Jasenovca predstavlja uvredu za srpski narod.

Kalabić je rekao Srni da prijedlog Izetbegovića srpska strana nipošto ne bi smjela da prihvati i da on dijeli mišljenje srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da je to najuvredljiviji mogući prijedog sa tim amandmanom.

On smatra da nema veće istorijske perverzije nego proglasiti Srbe za genocidni narod povodom, kako je rekao, lažnog genocida u Srebrenici, za koji je rekao i da je naučno-međunarodnim pečatom ovjeren da nije bio, a da dva genocida nad Srbima učinjena u 20. vijeku prođu nekažnjeno.

Tu misli, dodao je, na 1914. godinu, na genocid u Mačvi, u Podrinju, kao i na genocid u monstruoznoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/, u kojoj nije samo Jasenovac stratište, nego je tu bio sistem koncentracionih logora, koji su postojali čak i za djecu. "Da to prođe nekažnjeno ..., nema veće perverzije", rekao je Kalabić.

On je ocijenio da je Inckov nametnuti zakon uperen ne samo protiv Srba nego je i nešto što treba da ohrabri i buduće genocide nad Srbima, što je najopasnija kategorija tog zakona.

Kalabić je podsjetio da su u monstruoznoj NDH, osim Jasenovca, postojali dječiji logori poput Jastrebarskog, ali i Pag i Jadovno, što je od početka sistematsko fizičko i duhovno zatiranje i satiranje jednog naroda u NDH.

On je napomenuo da je da je već 10. maja NDH donijela zakon po kojem se zabranjuje rad Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kao i niz državnih zakona, što je predstavljalo sistematsko državni nastup za uništenje Srba koji su, kako je pojasnio, od tog datuma morali da nose plavu traku sa ćiriličnim slovom "P", što znači pravoslavni.

Na drugoj strani, kaže, postoji međunarodna naučna konferencija koja je donijela svoje zaključke sa međunarodnom težinom, prema kojima nije počinjen genocid u Srebrenici, što su apsolutno neuporedive stvari.

"Zato što u Prvom svetskom ratu genocid nad Srbima nije bio sankcionisan ni politički, niti zakonski, kao ni u Drugom svetskom ratu, nama se dogodila ova istorijska perverzija, da nas lažno optuže da smo mi genocidni narod", rekao je Kalabić.

On je ukazao da te stvari "guraju" uglavnom Englezi, ne Britanci, te podsjetio na prijedlog Savjetu bezbjednosti, koji nije prošao zbog ruskog veta, da se proglasi genocid u Srebrenici, a kada nije prošao, posegnuto je za "Inckovim zakonom".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana