Јефтини радници и ниске стопе пореза привукли странце

Драгана Орловић
Јефтини радници и ниске стопе пореза привукли странце

БАЊАЛУКА - На подручју Републике Српске све више је иностраних компанија, што потврђују и најновији подаци Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге, према којима тренутно код нас послује 2.181 предузеће са страним капиталом, што је за 209 више фирми него у прошлој години.

Када су у питању дјелатности којима се та предузећа баве, доминира област савјетовања које се односи на пословање и остало управљање, а гдје је, како показују подаци АПИФ-а, највише регистрованих фирми и то 135.

На другом мјесту налази се неспецијализована трговина у оквиру које има 87 предузећа са страним капиталом, а потом инжењерске дјелатности и са њима повезано техничко савјетовање, гдје послује 81 предузеће.

- Када је у питању рачунарско програмирање, у тој области има укупно 59 фирми са страним капиталом, док је 55 регистровано за изградњу стамбених и нестамбених зграда - навели су “Гласу Српске” у АПИФ-у, према чијим подацима је евидентно да највише фирми са страним капиталом које послују у Републици Српској долази из Србије, Словеније, Италије, Хрватске и Аустрије.

У Агенцији за посредничке, информатичке и финансијске услуге кажу да је на подручју Бањалуке највећи број предузећа са иностраним капиталом, и то 1.022, док их је најмање у Требињу, гдје тренутно послује њих 69.

Предсједник подручне Привредне коморе Бањалука Горан Рачић каже да је у посљедњих неколико година повећано интересовање фирми из земаља бивше Југославије које желе да послују код нас.

- Иностране фирме које овдје послују користе одређене предности које наш порески систем има у погледу ниске пореске стопе на добит и неопорезивања дивиденде, тако да један дио свог пословног промета пребацују у Српску и на основу тих бенефита остварују веће ефекте и корист за капитал него што би имале у матичним земљама - истакао је Рачић.

Према његовим ријечима, управо то је и разлог због чега највише иностраних фирми има у области савјетовања, посредовања и трговине.

Када је у питању квалитет и јефтинија радна снага, како каже Рачић, и у том погледу услови у Републици Српској су повољнији, али фирме са страним капиталом у посљедњих неколико година, а које су овдје регистроване, углавном имају мали број радника, јер послове за њих одрађују разне агенције, па су им најважније ниске стопе пореза на добит.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана