Избори “спасили” Суд БиХ

Ведрана Кулага Симић
Избори “спасили” Суд БиХ

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Пандемија вируса корона, осим што је успорила рад, додатно је предметима затрпала домаће судове те су готови сви на крају прошле године покварили раније резултате, осим Суда БиХ, којем су “помогли” локални избори.

Пресјек рада и ефикасности судова широм БиХ дат је у извјештају Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) за 2020. годину, у којем је истакнуто да су евидентне посљедице застоја у раду, првенствено због промјене режима рада усљед пандемије. У документу ВСТС-а обједињени су подаци о раду основних и окружних судова, врховних судова Републике Српске и ФБиХ те привредних и кантоналних судова, оних у Брчко дистрикту те Суда БиХ.

У ладицама је посљедњег дана прошле године остало неријешено више од 300.000 предмета, што је, у односу на први дан, повећање за готово 15.000, односно за 5,2 одсто.

- То је супротно тренду пада броја неријешених предмета који је забиљежен у периоду 2011. до 2019. године. Повећање је забиљежено, између осталог, у Суду БиХ, Врховном суду Републике Српске, окружним те општинским и основним судовима и Основном суду Брчко дистрикта. Највеће апсолутно повећање броја неријешених предмета је у општинским судовима - казали су у ВСТС-у и додали да су највећи пад броја таквих предмета забиљежили у кантоналним судовима, Вишем привредном суду у Бањалуци и Апелационом суду Брчко дистрикта.

Током 2020. године забиљежен је пад прилива свих предмета, осим прекршајних и управних предмета. Смањење прилива забиљежено је на грађанским предметима за 12.138, извршним за 9.893 и кривичним за 8.078 предмета. Пад прилива предмета је евидентиран и на ставкама које се односе на ванпарничне и привредне предмете. Међутим, забиљежен је и другачији тренд. Повећање броја примљених предмета и то за 1.899 је забиљежено у Суду БиХ. Разлог лежи, како су појаснили, у изборним жалбама, јер су их “прикупили” готово 1.500 у току прошле године, у којој су одржани локални избори у БиХ. Више случајева су пријавили и у Основном суду у Брчком.

- Укупан број ријешених предмета у 2020. је знатно мањи. Судови су мање ријешили 58.542 или 15,3 одсто предмета. То смањење је забиљежено у свим судовима, осим у Суду БиХ, гдје је уписано повећан број ријешених предмета за 942 или 16 одсто. Повећање се углавном односи на предмете изборних жалби - кажу у ВСТС-у.

У ВСТС-ом документу је наглашено да се подаци о раду судова не односе на “комуналне” предмете, односно оне у којим се ради о наплати потраживања за пружене комуналне услуге те наплати таксе у којима су повјереници јавни радио-телевизијски сервиси.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана