Izbori “spasili” Sud BiH

Vedrana Kulaga Simić
Izbori “spasili” Sud BiH

BANjALUKA, SARAJEVO - Pandemija virusa korona, osim što je usporila rad, dodatno je predmetima zatrpala domaće sudove te su gotovi svi na kraju prošle godine pokvarili ranije rezultate, osim Suda BiH, kojem su “pomogli” lokalni izbori.

Presjek rada i efikasnosti sudova širom BiH dat je u izvještaju Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) za 2020. godinu, u kojem je istaknuto da su evidentne posljedice zastoja u radu, prvenstveno zbog promjene režima rada usljed pandemije. U dokumentu VSTS-a objedinjeni su podaci o radu osnovnih i okružnih sudova, vrhovnih sudova Republike Srpske i FBiH te privrednih i kantonalnih sudova, onih u Brčko distriktu te Suda BiH.

U ladicama je posljednjeg dana prošle godine ostalo neriješeno više od 300.000 predmeta, što je, u odnosu na prvi dan, povećanje za gotovo 15.000, odnosno za 5,2 odsto.

- To je suprotno trendu pada broja neriješenih predmeta koji je zabilježen u periodu 2011. do 2019. godine. Povećanje je zabilježeno, između ostalog, u Sudu BiH, Vrhovnom sudu Republike Srpske, okružnim te opštinskim i osnovnim sudovima i Osnovnom sudu Brčko distrikta. Najveće apsolutno povećanje broja neriješenih predmeta je u opštinskim sudovima - kazali su u VSTS-u i dodali da su najveći pad broja takvih predmeta zabilježili u kantonalnim sudovima, Višem privrednom sudu u Banjaluci i Apelacionom sudu Brčko distrikta.

Tokom 2020. godine zabilježen je pad priliva svih predmeta, osim prekršajnih i upravnih predmeta. Smanjenje priliva zabilježeno je na građanskim predmetima za 12.138, izvršnim za 9.893 i krivičnim za 8.078 predmeta. Pad priliva predmeta je evidentiran i na stavkama koje se odnose na vanparnične i privredne predmete. Međutim, zabilježen je i drugačiji trend. Povećanje broja primljenih predmeta i to za 1.899 je zabilježeno u Sudu BiH. Razlog leži, kako su pojasnili, u izbornim žalbama, jer su ih “prikupili” gotovo 1.500 u toku prošle godine, u kojoj su održani lokalni izbori u BiH. Više slučajeva su prijavili i u Osnovnom sudu u Brčkom.

- Ukupan broj riješenih predmeta u 2020. je znatno manji. Sudovi su manje riješili 58.542 ili 15,3 odsto predmeta. To smanjenje je zabilježeno u svim sudovima, osim u Sudu BiH, gdje je upisano povećan broj riješenih predmeta za 942 ili 16 odsto. Povećanje se uglavnom odnosi na predmete izbornih žalbi - kažu u VSTS-u.

U VSTS-om dokumentu je naglašeno da se podaci o radu sudova ne odnose na “komunalne” predmete, odnosno one u kojim se radi o naplati potraživanja za pružene komunalne usluge te naplati takse u kojima su povjerenici javni radio-televizijski servisi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana