Избјеглa лицa дa буду изједнaченa у прaвимa сa остaлим грaђaнимa

Тањуг
Избјеглa лицa дa буду изједнaченa у прaвимa сa остaлим грaђaнимa

БЕОГРAД - Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта затражио је данас од Владе Србије и локалних самоуправа да избјегла лица буду изједначена у правима са осталим грађанима Србије, посебно у овом тешком тренутку када земља води борбу против вируса корона.

Линта је рекао да избјегла лица не могу да остваре права која имају сви остали грађани Србије само зато што умјесто пребивалишта имају пријавлјено боравиште, односно 25 година и више као идентификациони документ имају важећу избјегличку легитимацију, а не личну карту.

“То конкретно значи да избјегла лица не могу да добију хуманитарне пакете хране, новчану помоћ од 4.000 динара која ће бити уплаћена пензионерима, најавлјену једнократну новчану помоћ од 12.000 динара пунољетним становницима Србије”, навео је Линта у писаној изјави.

Он је указао да избјегла лица не могу да остваре ни права као што је пријава код центара за социјални рад, право на бесплатне акције, на бесплатан градски превоз, принадлежности из борачко инвалидске заштите и друга.

Линта је указао и да право на једнократну новчану помоћ немају ни пензионери из Хрватске и БиХ и других земаља региона који имају пребивалиште у Србији, а нису били запослени у Србији ниједан дан, те немају пензију Србије.

Он је саопштио да је већ упутио писмо премијеру Србије Ани Брнабић са молбом да се исправи неправда према пензионерима из Хрватске и БиХ. 
 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана