Izbjegla lica da budu izjednačena u pravima sa ostalim građanima

Tanjug
Izbjegla lica da budu izjednačena u pravima sa ostalim građanima

BEOGRAD - Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta zatražio je danas od Vlade Srbije i lokalnih samouprava da izbjegla lica budu izjednačena u pravima sa ostalim građanima Srbije, posebno u ovom teškom trenutku kada zemlja vodi borbu protiv virusa korona.

Linta je rekao da izbjegla lica ne mogu da ostvare prava koja imaju svi ostali građani Srbije samo zato što umjesto prebivališta imaju prijavljeno boravište, odnosno 25 godina i više kao identifikacioni dokument imaju važeću izbjegličku legitimaciju, a ne ličnu kartu.

“To konkretno znači da izbjegla lica ne mogu da dobiju humanitarne pakete hrane, novčanu pomoć od 4.000 dinara koja će biti uplaćena penzionerima, najavljenu jednokratnu novčanu pomoć od 12.000 dinara punoljetnim stanovnicima Srbije”, naveo je Linta u pisanoj izjavi.

On je ukazao da izbjegla lica ne mogu da ostvare ni prava kao što je prijava kod centara za socijalni rad, pravo na besplatne akcije, na besplatan gradski prevoz, prinadležnosti iz boračko invalidske zaštite i druga.

Linta je ukazao i da pravo na jednokratnu novčanu pomoć nemaju ni penzioneri iz Hrvatske i BiH i drugih zemalja regiona koji imaju prebivalište u Srbiji, a nisu bili zaposleni u Srbiji nijedan dan, te nemaju penziju Srbije.

On je saopštio da je već uputio pismo premijeru Srbije Ani Brnabić sa molbom da se ispravi nepravda prema penzionerima iz Hrvatske i BiH. 
 
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana