Изабрана нова влада Републике Српске ФОТО

С. Тадић фото: А. Чавић, В. Трипић
Изабрана нова влада Републике Српске ФОТО

Бањалука - Народна скупштина Републике Српске изабрала је вечерас нову владу РС са 50 гласова за, 22 гласа против и три уздржана гласа посланика.

За предсјеника владе изабрна је Жељка Цвијановић са 50 гласова за и 23 против те два уздржана посланичка гласа, јавља новинар Гласа Српске иу Народне Скупштине РС.

Цивијановићева је након изгласавања владе захвалила на указаном повјерењу и рекла са ће нова влада радити у једној новој димензији у пуном капацитету.

- То наравно подразумијева и посебно сарадњу са Србијом али и са другим ентитетом јер смо често имали проблем да тамо немамо саговорника, рекла је Цвијановићева.

Она је додала да влада треба да буде активна у борби против криминала и корупције у смислу да прионалзи законска рјешења за ту област и да ће бити формиран антикорупциони тим.

Нови Министар здравља Слободан Станић рекао је да ће радити на унапријеђењу и помоћи људима да сами унаприједе своје здравље.

- Ако људи сами не преузму одговорност, не постоје те финансије које могу ријешити проблеме здравља - рекао је Станић и додао да очекује добру сарадњу са новим премијером.

Нови министри

Министри у Кабинету Жељке Цвијановић су Зоран Тегелтија, министар финансија, Радислав Јовичић, министар унутрашњих послова, Горана Златковић, министар правде, Лејла Решић, министар управе и локалне самоуправе, Игор Видовић, министар за економске односе и регионалну сарадњу, Петар Ђокић, министар рада и борачко-инвалидске заштите, Маида Ибришагић-Хрстић, министар трговине и туризма, Жељко Ковачевић, министар индустрије, енергетике и рударства, Недељко Чубриловић, министар саобраћаја и веза, Стево Мирјанић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, Сребренка Голић, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију, Горан Мутабџија, министар просвјете и културе, Давор Чордаш, министар за избјеглице и расељена лица, Слободан Станић, министар здравља и социјалне заштите, Јасмин Комић, министар науке и технологије и Нада Тешановић, министар породице, омладине и спорта.

Експозе

Цвијановићева је износећи експозе пред посланицима Народне скупштине РС казала да ће стабилност институција и финансијска одрживост система бити у центру свих активности владе и њен примарни циљ.

Казала је да ће рад ове владе обиљежити борба за очување сваког радног мјеста, очување фискалне и социјалне стабилности, реформисање пословног амбијента, стварање простора за стране и домаће инвестиције.

- Све ово уз настојања да рехабилитујемо принципе социјалне правде, унаприједимо транспарентност у раду институција и трошењу јавних средстава, останемо стабилни у условима изложености одређеним политичким процесима и не изгубимо из вида потребу да влада буде проевропска и активна у процесу европских интеграција - казала је Цвијановићева.

Нагласила је да је основни и незаобилазан правац дјеловања очување уставне позиције Републике Српске са свим њеним надлежностима.

- Дејтонски споразум је трајни основ и оквир за понашање и дјеловање владе. То је оквир у којем је Република Српска градила и јачала своје институције и постигла функционалност - рекла је она.

Истакла је да је европски пут опредјељење, те да ће влада наставити да јача своје институционалне капацитете како би извршавала европске обавезе.

Нагласила је да ће влада ће бити реформски оријентисана, јер то више него икада захтијевају околности у којима живимо и услови у којима функционише данашњи свијет погођен економском кризом.

- Влада ће бити креативна, брза, ефикасна и покретна у тражењу рјешења и за оне проблеме који су резултат наших унутрашњих слабости. Ово ће бити народна влада са којом се лако комуницира - нагласила је и додала да ће влада водити битку за свако радно мјесто кроз програме подршке привреди или креативније програме запошљавања како би средства намијењена за ову сврху имала јасно прецизиран циљ, а резултати давања имали мјерљив резултат.

Казала је да ће влада спроводити реформе којима ће се унаприједити пословност.

- Извршићемо додатну идентификацију могућих уштеда у оквиру буџета, али и унутрашњих прерасподјела и анализирати постојећи систем грантова, подстицаја и субвенција, како би се давањима и мјерама подршке постигли мјерљивији, циљани ефекти и по потреби га реформисати у складу са налазима анализе - рекла је она.

Истакла је да је спремна да се одрекне дијела јавних прихода у корист привреде и да из буџета инвестира у стварање бољих услова пословања.

Влада ће захтијевати ефикасност и одговорност у вођењу јавног сектора.

- Принцип ефикасности и одговорности подразумијева да ће сваки директор јавног предузећа или члан управног или надзорног тијела бити везани за резултате рада, јер ће од пословних резултата или предложеног концепта за превазилажење проблема зависити и њихов останак на тим позицијама. Јавни сектор не смије да акумулира губитке и зато ће влада афирмисати принцип да они који праве губитке морају да иду са позиције и сносе одговорност - казала је она.

Рекла је да ће један од приоритета у раду владе бити стварање амбијента и унапређење регулаторног оквира за ефикасну борбу против криминала и корупције.

Влада ће иницирати успостављање антикорупционог тима Републике Српске по узору на тим стручњака за борбу против корупције који је успоставила Европска комисија са задатком да савјетује и даје препоруке и приједлоге нових мјера.

Казала је да су пред владом и тешки изазови у сфери здравственог и пензијског система.

Истакла је да Република мора остати отворена према свијету, зато је један од циљева владе унапређење односа Републике Српске и европских и неевропских регија.

Расправа

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је увјерен да је промјена кадрова у влади прави потез.

- Нова влада треба да настави да у континуитету рјешава проблеме и да да нови печат неким рјешењима, да приближи још више владине институције народним проблемима, да у правом смислу буде народна - истакао је Додик.

Он је додао да се промјенама у влади показује способност да се брзо рјешавају проблеми.

- Очекујем да министри постану чланови владе, па тек онда министри, односно да тимски раде - рекао је Додик.

Додик је рекао да је опозиција раније “јаукала и говорила да претходна влада није добра, а сада јауче за овом новом”.

- Свидјело се то њима или не, ми имамо мандат народа и увјерени смо да радимо у најбољем интересу народа. Опозиција има далеко важнија питања којима би требало да се усмјери, а њихова галама, јад и примитивизам неће спријечити избор владе - казао је Додик и додао да опозиција очигледно жели да “дугорочно остане ту гдје јесте”.

Посланик СНСД-а Срђан Мазалица рекао је да програм рада владе који је Цвијановићева изнијела има добрих идеја.

- Битно је да се у будућем периоду одржи стабилност финансијског сектора. Када је у питању високо образовање, важно је да буду урађене анализе оправданости постојања одређених студијских програма - рекао је Мазалица.

Предсједник Клуба посланика СДС-а Вукота Говедарица рекао је да СДС не вјерује да ће нова влада ишта озбиљније урадити, а експозе Цвијановићеве назвао “веселом свеском”.

- Република Српска је у хаосу који ће се наставити са новом владом - рекао је Говедарица.

Предсједник Клуба посланика ПДП-а Зоран Ђерић рекао је да планови Цвијановићеве не могу добити пролазну оцјену.

Док је опозиција истицала да нова влада неће донијети ништа ново, позиција је говорила да је опозиција имала прилику да мандатару каже своје ставове, али да се није одазвала на консултације.

Влада РС поднијела је 27. фебруара оставку, Народна скупштина је прихватила, а исти дан предсједник РС Милорад Додик повјерио је Цвијановићевој мандат за састав нове владе.

Гости

Сједници НСРС присуствовали су предсједник РС Милорад Додик, потпредсједник РС Емил Влајки, шеф Делегације ЕУ и специјални представник Уније у БиХ Петер Соренсен, представници РС у Парламенту БиХ, делегати Вијећа народа РС, представници страних амбасада, БОРС-а, Удружења пензионера, синдиката, невладиних организација и вјерских заједница.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана