Иванић: Правосуђе БиХ ће заборавити Орића

Срна
Иванић: Правосуђе БиХ ће заборавити Орића

Београд - Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић оцијенио је да ће се о случају Насера Орића причати одређено вријеме, али да ће га правосуђе БиХ заборавити, и за такво стање у правосуђу БиХ одговорна је међународна заједница.

Иванић је напоменуо да је међународна заједница вршила реформу у правосуђу, бирала судије и направила амбијент у коме је Суд БиХ био у потпуности зависан од међународних институција.

"Ту људи са знањем, само зато што су имали свој став, углавном нису били прихватани, прихватани су само људи који су углавном слушали међународну заједницу и међународне институције и зато ће требати једна велика, велика суштинска реформа, а бојим се да је то ствар која се не може и неће брзо у БиХ завршити", рекао је Иванић за београдски дневник "Данас".

Он сматра да политичари нису требали да се уплићу у причу о Орићу, те истиче да је, "прије свега, захваљујући политичкој елити у Сарајеву која је од тога направила политички проблем, тај проблем уназадио и односе у БиХ и између земаља у региону, посебно између БиХ и Србије".

Иванић је за сарајевски "Дневни аваз" рекао да треба избјећи политизацију Сребренице, додајући да резолуција о Сребреници коју је Савјету безбједности УН предложила Велика Британија дијели народ у БиХ и враћа га у прошлост.

Он је истакао да се све свело на битку ко је побједник, а ко поражени, чему не жели давати свој допринос.

"Да није било те резолуције и свега што се дешавало у посљедње вријеме, намјеравао сам ићи у Сребреницу", рекао је Иванић, те подсјетио да је, између осталог, због Орића отказана посјета Сарајеву предсједника Србије Томислава Николића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана