Иванић, Изетбеговић и Човић преузели дужност колективног шефа државе

Агенције
Иванић, Изетбеговић и Човић преузели дужност колективног шефа државе

Сарајево - Изговарајући и потписујући свечану изјаву Бакир Изетбеговић, Драган Човић и Младен Иванић преузели су данас у Сарајеву на конституирајућој сједници Предсједништва БиХ дужност колективног шефа државе коју ће обављати наредне четири године.

Предсједник ЦИК Стјепан Микић уручио је цертификате новоизабраним члановима Предсједништва БиХ.

Изетбеговић, бошњачки члан Предсједништва БиХ, кандидат Странке демократске акције (СДА) освојио је 247.235 или 32,86 одсто, Човић, хрватски члан Предсједништва БиХ, кандидат Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) БиХ, освојио је 128.053 или 52,2 одсто, Иванић, српски члан Предсједништва БиХ, кандидат Савеза за промјене, освојио је 317.799 гласова или 48,69 одсто од укупно важећих.

Бошњачки, српски и хрватски члан ротираће се на позицији предсједавајућег сваких осам мјесеци у складу с Изборним законом БиХ.

Чланови Предсједништва БиХ обављају дужност у складу с Уставом БиХ и Пословником о раду Предсједништва БиХ, а у складу с овим актима данашњу сједницу водио је досадашњи предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић.

Предсједништво је највиши колективни орган извршне власти БиХ, представља и симболизира суверенитет Босне и Херцеговине, а задатак му је координирати, односно усклађивати рад бх. институција и бранити интересе ентитета, што се односи на конститутивне народе и све грађане.

Између осталога је надлежно за вођење вањске политике, именовање амбасадора, представљање БиХ у међународним организацијама, вођење преговора за закључење међународних уговора те предлагање годишњег буџета Парламентарној скупштини, уз препоруку Вијећа министара БиХ.

Новоизабрани члан Предсједништва БиХ Младен Иванић констатирао је да су се чланови Предсједништва БиХ договорили да ће предсједавање новог сазива те институције преузети Иванић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана