Иван Вукоја, члан Института за друштвено-политичка истраживања из Мостара: Грађанске странке су лијево крило бошњачког унитаризма

Вељко Зељковић
Иван Вукоја, члан Института за друштвено-политичка истраживања из Мостара: Грађанске странке су лијево крило бошњачког унитаризма

Процес деконституисања Хрвата активно се спроводи још од тзв. амандмана Роберта Барија из 2000. године. Врхунац тог процеса били су Петричеви “амандмани из ваздушне луке” 2002. године. Бошњачки унитаристи хтјели би на изборима 2022. године извршити “завршне радове” на овом пројекту и потпуно политички маргинализовати Хрвате у ФБиХ.

 

Каже ово Иван Вукоја из Института за друштвено-политичка истраживања Мостар поводом све чешћих најава појединих бошњачких политичара да ће на наредним Општим изборима у БиХ Хрвате послати у опозицију, али и изјава члана Предсједништва Жељка Комшића који је рекао да вјерује да ће поново побиједити Драгана Човића на изборима.

- С обзиром на то да је Уставни суд БиХ конститутивност Бошњака, Хрвата и Срба прогласио темељним начелом Устава БиХ, а тиме и цијелог Дејтонског споразума, они који заговарају и спроводе политику деконституисања Хрвата морали би знати да тиме крше међународни мировни уговор и Устав БиХ. А онда, сходно томе, сносити и посљедице за рушење уставно-правног поретка, угрожавање мира и могући распад државе. Изјаве Комшића су ирелевантне, јер он није аутономан политички субјект него само дио тог пројекта. Без подршке оних који су осмислили и воде тај пројекат он би био потпуно безначајан политички фактор, а овако је само политички кловн и трбухозборац великобошњачког унитаризма - истакао је Вукоја за “Глас Српске”. 

ГЛАС: Да ли у том правцу иде и удруживање грађанских странака из ФБиХ, како оне себе воле називати?

ВУКОЈА: Такозване грађанске странке углавном су само лијево крило великобошњачког унитаризма. Својевремено сам унитаристичку агенду у БиХ сликовито описао као идеолошко-политички конструкт који има бошњачку базу, босанску надградњу и грађанску фасаду. Од силне љубави према БиХ, иронично и сликовито речено, не примјећују да БиХ не може нормално продисати од силине њихова загрљаја.

ГЛАС: Шта се крије иза Комшићеве изјаве како је Драган Човић миљеник шефа делегације ЕУ у БиХ Јохана Сатлера, страх или...

ВУКОЈА: Страх и свијест да све више међународних представника у БиХ увиђа да политика коју спроводе Комшић и његови унитаристички ментори и спонзори води према продубљивању неповјерења између конститутивних народа, дезинтеграцији друштва те губитку повјерења у државу и њене институције, што све скупа опасно доводи у питање смисао, стабилност и одрживост БиХ.

ГЛАС: Често се од стране бошњачких политичара може чути како ће Човић и Додик блокирати изборе. Да ли ће до тога и доћи, те да ли се из овог може закључити да СДА неће одустати од својих ултимативних ставова везано за измјене изборног закона?

ВУКОЈА: У питању је, наравно, класична замјена теза. Они који својим политикама крше Устав БиХ и Дејтонски мировни споразум, односно, они који одбијају спровести мјеродавне одлуке Уставног суда БиХ најодговорнији су за политичко стање у којем се налазимо. Уколико се не врате у оквире Дејтона и Устава БиХ, они ће бити одговорни не само за блокаду избора него и за урушавање уставно-правног поретка. Надам се да ће СДА, као водећа бошњачка странка, што прије схватити како то што раде Хрватима није добро ни за бошњачки народ ни за државу БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана