Истрага убиства Раденка Башића: Инспектор прећутио информације да се спрема ликвидација начелника

Небојша Томашевић
Истрага убиства Раденка Башића: Инспектор прећутио информације да се спрема ликвидација начелника

БАЊАЛУКА - Полицијски инспектор из Приједора Дејан Јуришић (39) који је ухапшен у оквиру истраге убиства начелника приједорске крим-полиције Раденка Башића имао је информације да ће поменути бити убијен, али то никоме није рекао.

Ово је саопштено из Тужилаштва БиХ које је за Јуришића затражило одређивање притвора, док су Бојан Дејановић и Харис Гредељ који су ухапшени с њим пуштени да се бране са слободе.

- Прикупљени су докази да је осумњичени Јуришић током 2021. године,  као овлаштено лице МУП-а РС-а, имао информацију да се спрема тешко убиство начелника крим-полицје Приједор, Раденка Башића, као и о особама које убиство припремају. Tакву информацију није пренио надлежним органима, те да је умјесто заштите грађана, одржавао контакте са криминогеним особама и помагао у изнудама новца од грађана на подручју Приједора-саопштило је Тужилаштво БиХ.

Наводи се да је притварање Јуришића затражено због бојазни  да ће ометати истрагу, орикривати доказе и утицати на свједоке и саучеснике.

- Остала двојица осумњичених који су ухапшени  у истој акцији када и припадник МУП-а РС дали су детаљне исказе. Докази су прикупљени и документовани те за њих није затражена мјера притвора-стоји у саопштењу тужилаштва.

Раденко Башић је убијен 21. марта у приједорском насељу Пећани, а као директни извршилац злочина осумњичен је  Александар Миљатовић који је у истрази признао да је то урадио по налогу  нарко дилера Далибора Раилића званог Дуги. Због овог злочина ухапшен је и Миљатовићев кум Игор Репајић кога терете за помагање. Како је "Глас Српске"  раније писао Миљатовић је послије злочина звао Репајића да дође по њега у Приједор и повезе његов ауто. Истрагу о овом убиству започело је Републичко тужилаштво, а недавно је предмет пребачен Тужилаштву БиХ.

Како су раније саопштили из полиције, наводећи иницијале, полицијски инспектор Дејан Јуришић ће бити суспендован.

- Против полицијског службеника Полицијске урпаве Приједор Д.Ј. биће  поднесен захтјев за спровођење унутрашњег поступка-наводи се у саопштењу МУП-а РС.

Јуришић је радио као инспектор за наркотике у Одјељењу за организовани криминал ПУ Приједор, да би касније био пребачен у Полицијску станицу  Приједор 2.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана