Istraga ubistva Radenka Bašića: Inspektor prećutio informacije da se sprema likvidacija načelnika

Nebojša Tomašević
Istraga ubistva Radenka Bašića: Inspektor prećutio informacije da se sprema likvidacija načelnika

BANjALUKA - Policijski inspektor iz Prijedora Dejan Jurišić (39) koji je uhapšen u okviru istrage ubistva načelnika prijedorske krim-policije Radenka Bašića imao je informacije da će pomenuti biti ubijen, ali to nikome nije rekao.

Ovo je saopšteno iz Tužilaštva BiH koje je za Jurišića zatražilo određivanje pritvora, dok su Bojan Dejanović i Haris Gredelj koji su uhapšeni s njim pušteni da se brane sa slobode.

- Prikupljeni su dokazi da je osumnjičeni Jurišić tokom 2021. godine,  kao ovlašteno lice MUP-a RS-a, imao informaciju da se sprema teško ubistvo načelnika krim-policje Prijedor, Radenka Bašića, kao i o osobama koje ubistvo pripremaju. Takvu informaciju nije prenio nadležnim organima, te da je umjesto zaštite građana, održavao kontakte sa kriminogenim osobama i pomagao u iznudama novca od građana na području Prijedora-saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Navodi se da je pritvaranje Jurišića zatraženo zbog bojazni  da će ometati istragu, orikrivati dokaze i uticati na svjedoke i saučesnike.

- Ostala dvojica osumnjičenih koji su uhapšeni  u istoj akciji kada i pripadnik MUP-a RS dali su detaljne iskaze. Dokazi su prikupljeni i dokumentovani te za njih nije zatražena mjera pritvora-stoji u saopštenju tužilaštva.

Radenko Bašić je ubijen 21. marta u prijedorskom naselju Pećani, a kao direktni izvršilac zločina osumnjičen je  Aleksandar Miljatović koji je u istrazi priznao da je to uradio po nalogu  narko dilera Dalibora Railića zvanog Dugi. Zbog ovog zločina uhapšen je i Miljatovićev kum Igor Repajić koga terete za pomaganje. Kako je "Glas Srpske"  ranije pisao Miljatović je poslije zločina zvao Repajića da dođe po njega u Prijedor i poveze njegov auto. Istragu o ovom ubistvu započelo je Republičko tužilaštvo, a nedavno je predmet prebačen Tužilaštvu BiH.

Kako su ranije saopštili iz policije, navodeći inicijale, policijski inspektor Dejan Jurišić će biti suspendovan.

- Protiv policijskog službenika Policijske urpave Prijedor D.J. biće  podnesen zahtjev za sprovođenje unutrašnjeg postupka-navodi se u saopštenju MUP-a RS.

Jurišić je radio kao inspektor za narkotike u Odjeljenju za organizovani kriminal PU Prijedor, da bi kasnije bio prebačen u Policijsku stanicu  Prijedor 2.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana