Испуњен посљедњи услов за гашење OHR-а

Ведрана Кулага
Испуњен посљедњи услов за гашење OHR-а

БAЊAЛУКA - Договором о расподјели државне и војне имовине, који су у петак постигли лидери шест највећих странака у БиХ, испуњен је и посљедњи услов за затварање Канцеларије високог представника у БиХ (OHR).

Савјет за примјену мира донио је у фебруару 2008. године пакет од пет услова и два циља као предуслов за затварање OHR-а. Посљедњи услов из тог пакета који је остао неиспуњен била је управо расподјела државне и војне имовине.

Представници политичких партија у Републици Српској сагласни су да послије примјене договора о државној и војној имовини више неће постојати ниједан разлог за наставак дјеловања OHR-а.

- Ово је корак ка гашењу OHR-а и саме функције високог представника и не би требало да буде постављано више услова. Договор је потпуно логичан, јер је природно рјешење да имовина која није важна за војску буде додијељена ентитетима и општинама - истакао је шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини РС Жељко Мирјанић.

Посланик СДС-а у Парламенту БиХ Aлександра Пандуревић казала је да је добро што су лидери постигли споразум о војној имовини јер се ради о испуњавању услова из пакета "пет плус два" за затварање OHR-а.

- Очекујем да ће на идућој сједници Савјета за примјену мира коначно бити донесена одлука о затварању OHR-а. Сви услови су испуњени и то више нико добронамјеран не може да оповргне - рекла је Пандуревићева.

И посланик ДНС-а Петар Кунић истиче да је договором лидера пала посљедња препрека за гашење OHR-а.

- Сада је све на Савјету за примјену мира. Очекујем да не намећу нове услове - истакао је Кунић.

Лидери су на састанку у Бањалуци договорили да перспективна непокретна војна имовина, која је утврђена одлукама Предсједништва БиХ, буде књижена као власништво БиХ за потребе Оружаних снага БиХ. Као власништво БиХ књижиће се и дио војне имовине у којој су смјештене институције БиХ и имовина за коју Савјет министара БиХ донесе одлуку да је потребна тим институцијама. Остала имовина књижиће се на друге нивое власти, а ентитетима, кантонима и општинама припашће и војна имовина која им је раније додијељена на коришћење. Рок за књижење војне имовине је 60 дана.

По сличним принципима биће књижена и остала државна имовина на територији БиХ. Када је у питању државна имовина у иностранству договорено је да дипломатско-конзуларна представништва буду књижена као власништво БиХ, а да се о осталој имовини договоре Савјет министара и ентитетске владе.

- Савјет министара ће у идућих 90 дана извршити попис те имовине, а у додатних 60 дана биће одлучено која је потребна органима БиХ, а која ће припасти ентитетима, кантонима и општинама - казао је у паузи састанка предсједник СНСД-а Милорад Додик.

Договор лидера поздравио је и OHR оцијенивши да је то значајан корак напријед на путу ка ЕУ и NATO-у.

На састанку није постигнуто рјешење за примјену пресуде Европског суда за људска права у "предмету Сејдић - Финци", а договорено је да се приступи анализи потрошње и уштедама које подразумијевају смањење администрације и плата на свим нивоима.

Општине

Предсједник Предсједништва Савеза општина и градова РС Драгољуб Давидовић поздравио је договор лидера у вези са подјелом имовине и оцијенио да ће сви од њега профитирати.

- Ради се о веома вриједним ресурсима који су неискоришћени. Најлогичније је и било да се неперспективна војна имовина да на коришћење цивилним властима, а општине у РС имају велики интерес за то и ти ресурси се могу искористити за развој - рекао је Давидовић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана